Čišćenje pećnice možete znatno olakšati uz ova tri jednostavna trika

Foto: Pixabay

Umjesto teških kemikalija, pećnicu možete očistiti koristeći i sastojke koje već imate u svojoj kuhinji.

Aluminijska folija

Kada u pečnici pečete lazanje i slična jela, umak i slični sastojci mogu kapati na dno pećnice. Spriječite to tako da stavite jedan ili dva sloja aluminijske folije na stalak, odnosno rešetku u pećnici. Dno pećnice ni slučajno nemojte oblagati folijom jer bi to moglo uzrokovati požar.

Sol

Kada vam se zaprlja pećnica, na masne i druge kapljice stavite sol dok je pećnica još topla. Nemojte čekati da kapljice postanu tvrde. Nakon što se pećnica ohladi, mrlje ćete moći jednostavno ukloniti običnom kuhinjskom krpom. Isto možete učiniti i s mrljama na štednjaku. Osim toga, sol može ukloniti i neugodne mirise pa je možete pomiješati s malo cinmeta.

Ocat

Masnoću možete lako očistiti octom. Spužvicu za čišćenje namočite u bijelom octu i prebrišite prljave površine. Koristite drugu spužvicu namočenu u hladnoj vodu da naknadno prebrišete te površine, a na kraju sve obrišite suhom krpom.


Tvrdokornih mrlja možete se riješiti tako da pomiješate jednu šalicu jabučnog octa s dvije žlice šećera. Ovu mješavinu raspršite po prljavim površinama dok su još vruće i pustite neka djeluje opko sat vremena. Prljave površine nakon toga samo lagano obrišite, piše Reader’s digest, a prenosi N1.

Komentari