Cijeli se svijet zagrijava, ali ova točka u oceanu postaje sve hladnija. Nitko ne zna zašto

Zemlja se iz godine u godinu zagrijava. Temperature rastu, klima se mijenja, sve su češći katastrofalni požari, čak su i koralji počeli umirati jer su mora pretopla.

No unatoč svemu tome, na Zemlji postoji jedno mjesto koje je iz godine u godinu sve hladnije. Na sjeveru Atlantskog oceana, južno od Grenlanda, NASA je otkrila hladnu točku, koja iz godine u godinu postaje sve hladnija.

Naime, podaci pokazuju kako se površina oceana tijekom posljednjih 100 godina zagrijala za 1 stupanj Celzija. To se možda ne čini mnogo, no kad u obzir uzmemo koliko su oceani veliki, radi se o znatnoj promjeni. Istovremeno, hladna se točka u Atlantskom oceanu ohladila za gotovo jedan stupanj. Činjenica da je površina Atlantskog oceana na tom dijelu hladnija od okoline, hladi i zrak iznad tog dijela.

Znanstvenike je ta hladna točka zaintrigirala te su ju počeli pomnije proučavati. Otkrili su kako je ona posljedica klimatskih promjena koje se događaju u cijelom svijetu.



 

No, što je izazvalo takav neobičan fenomen? Znanstvenici još nisu u potpunosti sigurni. U studiji koja je objavljena u časopisu Nature Climate Change, naveli su nekoliko mogućih razloga.

Prije svega, čini se kako bi na pojavu takve hladne točke mogle utjecati promjene u oceanskim strujama. Prije svega usporavanje Sjevernoatlantske meridijanske obrtajuće struje koja toplu vodu iz tropskih područja nosi na sjever. Znanstvenici smatraju da je do usporavanja došlo zbog rekordnog topljenja Grenlandskih ledenjaka, koji su na sjever Atlantskog oceana donijeli nove količine hladne slatke vode. To je pak moglo smanjiti salinitet oceana i smanjiti gustoću vode, što utječe na kretanje struja i stvaranje hladne točke.

Na temperaturu hladne točke utječu i oblaci. Zbog hladnije površine oceana, stvara se više niskih oblaka koji su gusti i ne propuštaju sunčevu svjetlost. To znači da se površina oceana ispod oblaka ne zagrijava , odnosno hladna točka ostaje – hladna.

Autori studije ističu da, iako usporavanje Sjevernoatlantske meridijanske obrtajuće struje sigurno ima utjecaj na pojavu ovog fenomena hladne točke u oceanu, prave razloge treba tražiti u klimatskim promjenama koje mijenjaju naš svijet, prenosi Zimo.hr.

Komentari