Četkice za šminku i spužva za tuširanje, evo kako i koliko ih prati

pixabay

Mnogi od nas koriste razne proizvode za uljepšavanje kako bi izgledali i osjećali se najbolje, ali nesvjesno mogu uzrokovati izbijanje i širenje bakterija ako ih ne čiste dovoljno.

Znate li koliko često biste trebali prati četkice za šminkanje, mijenjati spužvu za tuširanje i ručnike? Britanski portal, The Sun, pričao je sa stručnjacima za čišćenje te otkrio odgovor na ova pitanja.

Četkice za puder i korektor

Ako ne čistite četkice za šminku dovoljno često, jednostavno širite bakterije s lica na šminku i obrnuto. Četkice za puder i korektor upijaju najviše šminke pa ih je potrebno čistiti jednom tjedno kako bi se spriječilo nakupljanje proizvoda, ne samo iz higijenskih razloga, već i zbog boljeg nanošenja šminke.

Nakupina pudera ili korektora može utjecati na četke pa će njihovo čišćenje definitivno osigurati da traju duže. Međutim, ako četka počinje gubiti dlačice, to je znak da je vrijeme da je se riješite, što se može dogoditi između četiri i osam mjeseci ako se koristi svaki dan. Pranje suđa, odjeće… Ovi kućanski poslovi mogu vam produljiti život:



Četkice za šminkanje očiju

Uvijek treba biti jako oprezan s onim što koristite za oči, jer su ono vrlo osjetljivo područje i ovdje nikako ne želite riskirati infekciju. Stoga stručnjaci preporučuju čišćenje četkica za oči barem jednom mjesečno, a po potrebi i češće.

Spužva za tuširanje

Ako se koristi više puta dnevno ili visi s tuša, velika je vjerojatnost da se nikada potpuno ne osuši između upotreba. Takvi vlažni uvjeti su idealno mjesto za bakterije, a to možete izbjeći da spužvu temeljito isperete nakon svake uporabe, a zatim ostavite da se osuši. Za dublje čišćenje, možete je oprati u perilici rublja ili na gornjoj polici perilice posuđa. No, one ne traju vječno te bi se trebale zamijeniti nakon nekoliko mjeseci, a prirodne spužve treba mijenjati jednom mjesečno.

Beauty blenderi

Blenderi i spužve imaju kraći rok trajanja od četkica i također ih je potrebno redovito čistiti. Stoga stručnjaci ne preporučuju ponovnu uporabu spužvica za šminkanje jer one nisu dizajnirane za kontinuirano pranje i korištenje. Međutim, otporne su na mikrobe i mogu trajati do četiri mjeseca, ali trebaju se prati jednom tjedno te ostaviti da se potpuno osuši.

Ručnici

Ručnik možete koristiti samo kad ste tek izašli iz tuša, ali nemojte misliti da to znači da ne treba redovno pranje. Ručnike biste trebali stavljati u pranje nakon svaka tri korištenja. Između svake uporabe, provjerite jesu li obješeni na kuku ili preko stalka za ručnike kako bi se mogli potpuno osušiti. Bakterije uspijevaju u toplim i vlažnim uvjetima, stoga nemojte ostavljati ručnike na hrpi na podu, prenosi Večernji list.

 

Komentari