Često nošenje maske može biti uzrok nizu poremećaja kože

“Maska utječe na kožu svakoga tko je nosi, bez obzira o kakvoj se bazično koži radi. Najviše utječe na kožu liječnika i onih koji je često nose dok rade u današnjim uvjetima. Naime, maska na licu zadržava vlagu na licu, od disanja, na koži je vruće i toplo, vaš dah ostaje zatvoren u njoj i pritom ne hlapi. Ti su uvjeti idealni za nakupljanje znoja i ulja te sve skupa mijenja kožu, vodi prema upalama, aknama, svrabu, a čak i ranicama,” komentirao je njujorški dermatolog Joshua Zeichner za Yahoo.

Osim pranja ruku, važno je prije maske oprati i lice, savjetuje liječnik.

“Predlažem pjenasti čistač koji odstranjuje višak ulja s lica te hidratizira kožu. Naime, proizvodnja sebuma i stanje hidratiziranosti kože dva su odvojena procesa. Za masnu kožu predlažem čistač sa salicilnom kiselinom, koja će odstraniti višak masnoće” ističe Zeichner.

Što se tiče šminke, predlaže da je preskočimo kad stavljamo masku na lice.

“Iako se čini normalnim da stavljate make-up na čitavo lice, predlažem da se fokusirate samo na oči i čelo. Naime, koža ispod maske trebala bi biti čista, bez šminke. Definitivno preskočite puder i teške podloge, jer bi pojačana vlaga ispod maske mogla prouzročiti zatvaranje pora tim formulama” ističe liječnik.

Lice prekrijte pamukom, a ne kirurškim maskama ili N-95 maskama.

“Ako si želite sami napraviti masku, predlažem pamuk jer on diše. On je relativno dobar za kožu, napravit će manje štete,” predlaže Zeichner.

Maska ne smije stezati, već biti ugodna za lice i “sjesti” taman.

“Ako dobijete svrab i crvenilo, predlažem ljekarničku kremu kao što je Aquaphor. To je medicinska formula koja pomaže koži s iritiranom kožom. Prvo operite lice vodom i laganim čistačem, a onda stavite kremu” predlaže dermatolog Hadley King.

U slučaju akni ili pojačanih upala, prijedlog je salicilna kiselina ili benzoyl peroxide koji će koži pomoći da se oporavi, prenosi 24 sata.

Komentari