Ćelić: Nedostatna briga o psihičkom zdravlju nije problem samo naše zemlje nego i cjelokupne zapadne civilizacije

Ivan Ćelić

“Hvala Aleksandru Stankoviću što je današnju ‘Nedjelju u 2’ posvetio mentalnom zdravlju. Izuzetno je bitno naglašavati potrebu prepoznavanja brige i njegovanja mentalnog zdravlja koje je neodvojivi dio koncepta zdravlja. U tom smislu smatram vrlo korisnim istraživanje koje je provela prof.dr. Nataša Jokić-Begić sa svojim suradnicima, opet u cilju senzibiliziranja svekolike javnosti o psihičkim reakcijama, kako onim normalnim i očekivanim, tako i onim koje to nisu”, poručio je preko društevnih mreža psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama na Klinici za psihijatriju Vrapče dr. Ivan Ćelić.

Dodao je kako smatra da su kolege psihijatri izvrsno odreagirali na potrebe onih koji imaju psihičke poremećaje ili su u krizi razvili simptome, konstantno naglašavajući vulnerabilnost populacije oboljelih od psihičkih poremećaja.

“No, ovdje treba naglasiti kako pitanje koncepta zdravlja iskazano u sintagmi biološkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustva bolesti i iznemoglosti (i bolestan čovjek se može osjećati zdravo) jest jedan lijepi model koji se u praksi najčešće ne primjenjuje ili se to čini vrlo rijetko. Sve često puta, nažalost, ostaje na razini klišeja”, napisao.

Smatra kako nedostatna briga o psihičkom zdravlju (i bolesti) nije problem samo naše zemlje nego i cjelokupne zapadne civilizacije u kojoj potpuno dominira kultura tijela.



“Prevedeno u jezik medicine, prevladava isključiva briga o somatskom zdravlju ili, drugim riječima, gluhoća za mentalno zdravlje. Iz te perspektive, problem je daleko veći i značajno dublji nego što bi se odnosio na pitanje rada Stožera pa je povezivanje općenite zanemarenosti brige o mentalnom zdravlju i rada Stožera puko pojednostavljivanje tako važne problematike”.

Ćelić dodaje i kako je Stožer sjajno obavio svoj posao u uvjetima potpunih nepoznanica i nemogućnosti korištenja iskustva.

“Štoviše, svojim radom i načinom priopćavanja informacija djelovao je blagotvorno na psihički sustav u indirektnom smislu, pružajući uporište izvanjske sigurnosti. Iskustvo, koje prvo treba steći, i jest da se iz njega uči”,napisao je na svom Facebook profilu dr. Ivan Ćelić.

 

Komentari