Čak 82 posto teško bolesnih od covida-19 imalo manjak vitamina D

Cropix

Još od početka pandemije koronavirusa stručnjaci spominju moguću vezu između nedostatka vitamina D i težeg oblika covida-19, piše u četvrtak Jutarnji list.

Vitamin D ima veliku ulogu u našem imunitetu i to je razlog zbog kojeg su znanstvenici pomislili da bi mogla postojati takva veza, navodi dnevnik.

Španjolski istraživači sa Sveučilišta Cantabria u Santanderu upravo su objavili studiju koja je dodatno potvrdila da čak 82 posto hospitaliziranih pacijenta s koronavirusom ima nedostatak tog vitamina koji u pravilu dobivamo izlaganjem suncu, ali s obzirom na to da se godinama upozorava da “to i nije toliko zdravo” zbog melanoma, nije čudno da je vitamin D sve češće deficitaran.

No, znanstvenici također upozoravaju da i neki drugi vitamini te minerali i metali u tragovima mogu pomoći da se imunitet lakše nosi s infekcijom.



Španjolski su znanstvenici pregledali 216 pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnici u Valdecilli na sjeveru Španjolske i otkrili da je 82 posto imalo nedostatak vitamina D, a samo 18 posto hospitaliziranih odgovarajuću razinu svih drugih hranjivih sastojaka.

Od praćenih pacijenta s nedostatkom vitamina D, njih 44 je bilo premješteno u jedinice intenzivne skrbi jer im se stanje pogoršalo, a 37 ih je završilo na respiratoru. To je razlog zbog kojeg španjolski stručnjaci pozivaju građane da dok traje ova pandemija uzimaju dodatne doze vitamina D jer tako povećavaju šanse da će bolest biti blaža i da neće biti hospitalizirani.

Ovo španjolsko istraživanje samo je jedno u nizu. Tako su nedavno Britanci objavili istraživanje u kojem je sudjelovalo 5000 dragovoljaca koji su šest mjeseci uzimali vitamin D i pratila se situacija, odnosno željelo se vidjeti može li se tako zaštiti ljude od zaraze ili barem od teškog oblika bolesti.

“Liječenje nedostatka vitamina D osobito je važno kod starijih i visokorizicnih pacijenata s kroničnim bolestima poput dijabetesa”, rekao je dr. Jose Hernandez sa Sveucilista Santander, donosi Jutarnji list.

Komentari