Dosta vam je svakodnevnih uobičajenih salata? Želite pripremiti nešto novo i unijeti promjenu, a opet bez gubljenja previše vremena na izradu složenih kulinarskih delicija?
Kad se žurite i nemate puno vremena za kuharske majstorije, pripremite ovu brzu salatu od slanutka iz konzerve i svježeg poriluka.
To je vegansko jelo, niskog glikemijskog indeksa, pa je pogodno i za šećeraše i osobe na dijeti, a možete ga koristiti kao zaseban obrok ili kao prilog uz meso, ribu, jaja, pečene tikvice, patliđane…
Poriluk je vrlo zdrava namirnica koju ne koristimo dovoljno, a neki ga i ne vole kuhanog, pa je ovo izvrstan način da ga servirate mrziteljima :).
Naravno, vi možete i sami skuhati slanutak. Ja koristim onaj iz konzerve, jer u blizini nemam gdje kupiti suhi.
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka,
- 10-15 cm bijelog dijela poriluka,
- ulje (ja koristim bučino), ocat, sol, papar – prema ukusu
- može se dodati sitno sjeckani peršin i sok od limuna umjesto octa.
Priprema:
- Otvorite konzervu slanutka i dobro ga isperite pod tekućom vodom. Ovo ispiranje ja radim zato jer sam shvatila da u konzerve stavljaju konzervans.
- Bijeli dio poriluka izrežite na tanke kolutiće i dodajte u zdjelu sa slanutkom.
- Začinite prema ukusu i možete servirati.
Ako vam je ovo kompletan obrok, možete ga pojačati tako da dodate kuhana jaja.
Ovako pripremljenu salatu možete ponijeti na posao, poriluk nema miris po luku, a svakako je zdravije pojesti takav obrok nego jesti sendviče, piše ZezaMix.