BRZ I BEZ PEČENJA Recept za najjednostavniji kolač na svijetu

Foto: Avaz

Ovu poslasticu je tako brzo i lako napraviti da će vam odmah biti jasno zašto se zove “najjednostavniji kolač na svijetu”.

Nije vam potrebno neko posebno kulinarsko umijeće da ga napravite, velika prednost mu je to što se ne peče pa nam je još i draži, a okus mu je zaista fantastičan. Pogledajte kako ga napraviti.

Sastojci:

200 grama šećera
1 l mlijeka
3 pudinga
200 grama maslaca
jedna standardna čašica kiselog vrhnja (180 grama)
400 grama Petit beurre keksa (može i Plazma keks)
800 grama banana (oko 4 banane)
200 ml slatkog vrhnja za šlag
jedna žlica šećera u prahu
malo maslaca za premazivanje pleha (35X20)
po želji malo lješnjaka, oraha ili ribane čokolade za posipanje (može i bez posipavanja)

Priprema:

U posudu dodati šećer pa 150 ml hladnog mlijeka koje ste odvojili od jedne litre mlijeka. U šećer sa mlijekom dodati 3 pudinga od vanilije i dobro promiješati.



Preostalo mlijeko zakuhati pa dodati pomiješane pudinge sa šećerom. Kuhati minutu uz konstantno miješanje pa maknuti s vatre. Odmah u vruće dodati maslac i dobro promiješati da se maslac otopi i sve poveže u kremu.

Sada dodajte kiselo vrhnje. Ponovo dobro promiješati pa dodati kekse. Može bilo koji keksi s maslacem – petit, plazma i slično. Keks je dovoljno “nadrobiti” među prstima i dodati u kremu pa dobro promiješati.

Na pleh premazan s malo maslaca dodati polovicu dobijene smjese, izravnati pa preko poslagati banane. Možete banane premazati sokom od limuna, koristeći kuhinjsku četkicu – na taj način će sporije potamniti, ali brzo kolač “plane” pa i ne morate.

Preko banana rasporedite preostalu polovicu smjese i ponovo poravnajte. Ohladite barem dva sata u frižideru.

Napravite šlag u koji možete dodati i veliku žlicu šećera u prahu, sve ovisno o tome koliko volite slatko.

Šlag rasporedite preko kolača i poravnajte. Kolač možete dekorirati tako što ćete preko šlaga posuti grubo sjeckane lješnjake, orahe, šarene mrvice, naribati čokoladu i slično, piše Avaz.

Komentari