Božićne svjetleće dekoracije imaju i svoju tamnu stranu, budite oprezni

Tijekom božićnih blagdana se zbog neopreznog korištenja božićne svjetleće dekoracije povećava opasnost od izbijanja požara pa je Hrvatska vatrogasna zajednica pokrenula kampanju u sklopu koje plakatima u 25 hrvatskih gradova upozoravaju na potencijalne rizike.

Vatrogasci upozoravaju da je božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često neispravna, dok se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca.

Posebice je opasno prirodno božićno drvce kojem je zbog brzog sušenja potrebno svega 30 sekundi da izgori i zahvati okolni namještaj, naglašavaju vatrogasci.

Građanima putem preventivnih plakata postavljenima u gradovima savjetuju da božićno drvce ne postavljaju u blizini izvora topline, upaljene svijeće ne ostavljaju bez nadzora i ne koriste neispravnu božićnu rasvjetu. Uz to, nije preporučljivo ni korištenje prskalica na božićnom drvcu.


“Pridržavanjem ovih savjeta zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce”, poručili su vatrogasci kojima se građani u slučaju požara mogu javiti na broj 193 ili Centar 112.

Komentari