Astronauti SpaceX-a i NASA-e pristali na Međunarodnu svemirsku stanicu

Kapsula Crew Dragon privatne tvrtke SpaceX-a u nedjelju je bez teškoća pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nekoliko minuta prije nego je bilo planirano, s dvojicom NASA-inih astronauta u njoj, što je iznimno važna etapa te povijesne misije.

Bob Behnken i Doug Hurley koji su u subotu u raketi Falcon 9 poletjeli s Floride, prvi su astronauti koji će na ISS, 400 km od Zemlje, doći letjelicom privatne kompanije.

Kapsula Crew Dragon pristala je na ISS u 16.16 sati po srednjoeuropskom vremenu. “Pristajanje potvrđeno”, objavili su kompanija Elona Muska i NASA.

Sada se u komori između Dragona i ISS-a mora smanjiti tlak prije nego se otvore vrata kapsule.



Nakon završetka svemirskih letova 2011. Amerikanci su na ISS letjeli ruskim raketama.

NASA je tvrtki SpaceX povjerila razvoj novog svemirskog taksija i ako se ta misija – koja može potrajati do kolovoza – pokaže sigurna, Amerikanci više neće ovisiti o Rusima kako bi letjeli u svemir.

SpaceX se dogovorio s NASA-om da će za tri milijarde dolara četvoricu astronauta šest puta prevesti na ISS i vratiti ih na Zemlju.

Ta je tehnološka kompanija u subotu s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država.

Uspješna misija ostvarenje je glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir “američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla”.

To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

Komentari