Astronauti će se vratiti na potpuno drugačiju Zemlju

Ilustracija Foto: Pixabay

Troje astronauta trebalo bi se u petak vratiti s Međunarodne svemirske postaje (ISS), na posve drukčiji planet koji su napustili prošle godine, piše u četvrtak BBC.

Ljudi kojima izolacija nije strana, Rus Oleg Skripočka i Amerikanka Jessica Meir poletjeli su sa Zemlje u rujnu 2019., puno prije izbijanja epidemije koronavirusa.

Još jedan Amerikanac, Andrew Morgan na ISS-u je od srpnja 2019.

“Posve je nadrealno to što se događa dolje, na Zemlji”, rekla je nedavno Meir novinarima tijekom video konferencije.



“Zemlja odavde izgleda predivno kao uvijek i teško mi zamisliti sve promjene do kojih je došlo otkad smo otišli”, dodala je.

Trojka bi se trebala vratiti u petak u pet sati ujutro po središnjem europskom vremenu. Dotad će Skripočka i Meir u svemiru provesti 205, a Morgan 272 dana.

Kapsula će sletjeti negdje u Kazahstanu, a zemaljska ekipa pokupit će ih i prebaciti na najbliži aerodrom odakle će odletjeti kući.

Astronauti i kozmonauti obično prolaze rehabilitaciju koja traje nekoliko tjedana, nakon što su dugo bili u prostoru bez gravitacije, tijelu treba vremena da se ponovno navikne na stalnu silu.

Liječnici ovaj put imaju još jedan zadatak, zaštititi ih od koronavirusa.

“Bit će jako teško što nakon sedam mjeseci neću moći zagrliti članove obitelji i prijatelje”, kaže Meir.

“Mislim da ću biti izoliranija na Zemlji nego ovdje. Ovdje se bavimo nevjerojatnim stvarima i zadacima i uopće se ne osjećamo izolirano”, dodala je.

Komentari