Apple otkriva koliko Hrvata ostaje kod kuće zbog koronavirusa

Pixabay

Appleovi podaci, za razliku od Googleovih, mogu se i preuzeti kao open data.

U ponedjeljak je 62 posto manje građana Hrvatske bilo izvan svojih kuća, a 70 posto njih manje je vozilo. Statistika je to koju je objavio Apple uspoređujući dnevne podatke koje prima od svojih korisnika s onim na dan 13. siječnja ove godine.

Nakon što je najavio suradnju s Googleom na razvoju aplikacije koja bi upozoravala korisnika da li je bio u doticaju s nekim tko je pozitivan na koronavirus, Apple je, slično kao i Google, objavio vlastiti “Mobility Trends Reports”. Riječ je o izvještaju koji pomaže vladama i zdravstvenim djelatnicima da mogu bolje razumjeti što se događa na terenu u vrijeme pandemije koronavirusa.

Appleov izvještaj, kao i onaj Googlea, koristi anonimizirane i agregirane podatke koji su prikupljeni kroz njegovu inačicu digitalnih mapa – Apple Maps. Iz izvješća nije moguće iščitati osobne podatke bilo kojeg pojedinog korisnika, kao ni identitet ijednog korisnika. Međutim, ti podaci daju uvid u stanje u gradovima u 63 države, piše Poslovni dnevnik.



No, za razliku od Googleovog izvješća, koje je bilo jednokratno, Apple je svoje ažurira na dnevnoj bazi sa zakašnjenjem od dva dana. Trenutačno su najsvježiji dostupni podaci oni za ponedjeljak 13. travnja. Podaci, inače, ukazuju da se Hrvati iznimno dobro drže vladinih uputa, što pokazuje i veliki pad u vrijeme Uskršnjih blagdana. Appleovi podaci, za razliku od Googleovih, mogu se i preuzeti kao open data i dostupni su svima na ovoj adresi.

Komentari