Apple opet uvodi promjene u internetu: Povećavaju privatnost korisnika, ali bi uskoro mogli plaćati dio sadržaja koji je sada besplatan

Pixabay

Uskoro stupaju na snagu nova Appleova pravila koja bi trebala povećati privatnost korisnika iPhonea i iPada, no u Facebooku tvrde kako će Apple s njima promijeniti internet – na lošije.

Apple priprema velike promjene s kojima u prvi plan želi staviti privatnost korisnika. Svima nam je jasno da nas oglašivači i društvene mreže prate na svakom kutku interneta i znaju sve što radimo, što nas zanima, što čitamo itd., ali takvoj praksi, barem kada je u pitanju surfanje mrežom na Appleovim uređajima, uskoro bi mogao doći kraj, piše The Verge, a prenosi Zimo.

Te su promjene već trebale stupiti na snagu, ali su odgođene do sljedeće godine. Njihovim uvođenjem developeri će od svih korisnika Appleovih mobilnih uređaja (koji imaju instaliranu posljednju verziju iOS-a) morati zatražiti dozvolu za prikupljanje njihovih podataka i praćenje aktivnosti unutar mobilnih aplikacija i web-stranica kojima surfaju na iPhoneu i iPadu.

Nema više praćenja 

Naravno, nije teško zaključiti kako će mnogi korisnici pokazati palac dolje praćenju, što znači da oglašivači više neće imati pristup njihovim online aktivnostima i neće im moći prikazivati ciljane oglase.



Nemogućnost prikaza takvih oglasa utjecat će na brojne manje i srednje kompanije i oglašivače, a jedan od velikih gubitnika bit će i Facebook. Ova je društvena mreža već platila oglase u američkim novinama u kojima su napali Apple, a pripremaju i nove oglase u kojima upozoravaju na promjene koje slijede. Prema njima, Apple će promijeniti način na koji koristimo internet – i to će ga promijeniti na lošije jer zbog novih pravila poduzetnici, oglašivači, blogovi, online trgovine itd. više neće moći ciljano plasirati svoj sadržaj i oglase.

Kraj besplatnog interneta

Rezultat toga bit će, smatraju u Facebooku, kraj besplatnog interneta financiranog reklamiranjem na koji smo navikli te takvim manjim kompanijama više neće ništa preostati, nego početi naplaćivati sadržaj (kupovinom unutar aplikacija ili uvođenjem pretplate), odnosno aplikacije i servise. Internet će postati puno skuplji i smanjit će se količina besplatnog sadržaja visoke kvalitete, tvrde u Facebooku. Takve su promjene loše i za korisnike i kompanije, a jedini tko će od njih profitirati je Apple, koji će od cifre koja će se početi naplaćivati za do sada besplatan sadržaj uzeti svojih 30 posto koliko naplaćuje za kupovinu putem aplikacija na iPhoneu i iPadu, optužuju iz Facebooka.

Na te optužbe odgovorili su iz Applea naglasivši da su samo stali uz svoje korisnike koji imaju pravo znati kada se njihovi podaci prikupljaju i dijele s aplikacijama i drugim internetskim stranicama te, naravno, trebaju imati izbor hoće li to dopustiti ili neće.

Komentari