Američka svemirska vojska dobila je svoju prvu službenu letjelicu

Twitter

Prema podacima iz američkog Zrakoplovstva, X-37B je letjelica za nisku Zemljinu orbitu koja često nosi tajne terete, a prošle je godine ispunila svoju petu svemirsku misiju bez ljudske posade.

Američka svemirska vojska, grana vojske koja je zadužena za “obranu svemira”, polako ali sigurno razvija svoje sposobnosti. Nakon što su dobili službeni logo i uniforme, svemirski marinci, kako im tepaju, dobili su i jedinicu specijaliziranu za “orbitalno ratovanje”.

Iako to ne znači da su spremni za prave okršaje u Zemljinoj orbiti ili svemiru, barem su napravili prvi korak prema tome. Jer osim što su dobili specijaliziranu jedinicu, ovi budući svemirski ratnici dobili su i eksperimentalni svemirski brod.

Da budemo jasni, to nije svemirska borbena letjelica kakvu gledamo u filmovima ili serijama, već eksperimetnalna letjelica X-37B. Radi se o prilično bespilotnoj letjelici, koja navodno obavlja “svemirske” misije još od 2010. godine, a glasine kažu da je sposobna nositi i oružje u Zemljinu orbitu.



Prema podacima iz američkog Zrakoplovstva, X-37B je letjelica za nisku Zemljinu orbitu koja često nosi tajne terete, a prošle je godine ispunila svoju petu svemirsku misiju bez ljudske posade. Tada je provela 780 dana u svemiru te automatski ušla u atmosferu i sletjela.

U svibnju je krenula na svoju šestu misiju tijekom koje će provesti nekoliko eksperimenata, među kojima su i dva eksperimenta za NASA-u vezana uz proučavanje radijacije i drugih svemirskih utjecaja na određene materijale te utjecaj ambijentalne radijacije na uzgoj hrane u svemiru, prenosi Zimo.

Komentari