Ako patite od žgaravice, ove namirnice biste trebali manje konzumirati

Žgaravica je jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba s kojom se suočavaju i mlađe i starije osobe.

Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela, kažu stručnjaci, a uzrok joj je kisela hrana, pH vrijednosti 4,6 ili niže, prenosi PinkVilla.

To ne znači da takve namirnice treba potpuno izbaciti iz jelovnika, ali biste trebali biti umjereni u njihovoj konzumaciji.

Začinjena hrana i umaci su namirnice koje biste trebali izbjegavati. Njihov pH iznosi 2,8 uzrok je iritacije na sluznici jednjaka.



Konzumiranje začinjene hrane dovodi do žgaravice i problema sa želucem.

Pića koje sadrži kofein, poput čaja, kave i energetskih napitaka također su kisela i uzrokuju refluks kiseline i žgaravicu.

Naranča, grejpfrut, limun i slično voće dovodi do iritacije i problema u probavnom sustavu.

S druge strane, iako neki ljudi misle da je menta dobra za probavu, prekomjerno konzumiranje može prouzročiti refluks kiseline i žgaravicu.

Dakle, čaj od mente ne biste trebali piti svaki dan.

Ono što također ne biste trebali konzumirati svaki dan jest rajčica i sok od rajčice, koji su vrlo kiseli.

Druge namirnice koje bi trebalo izbjegavati ili bar smanjiti njihov unos ukoliko imate žgaravicu su: šećer, sol, soja sos, majoneza, ocat, kukuruz, riža, pšenica, češnjak, luk, gazirana pića, hrana s visokim postotkom masti, pržena hrana, alkohol, riba, prerađena hrana, prerađeno meso i žitarice.

Da biste smanjili razinu kiselosti organizma, trebali biste konzumirati više alkalnih namirnica. Soja, povrće, banane, zobena kaša, piletina s roštilja i bjelanjci su samo neke od njih, piše N1.

Komentari