3D odrezak, mesni supstitut budućnosti

screenshot

Novameat, startap sa sjedištem u Barceloni, koji je 2018. godine stvorio prvi svjetski 3D otisnuti goveđi odrezak na bazi biljaka, otkrio je ažuriranu verziju svog goveđeg bifteka s mišićima. Osnivač Giuseppe Scionti predstavio je prvi mesni supstitut koji je izašao iz 3D printera na biljnoj osnovi, a koji nudi i teksturu i izgled pravog goveđeg odreska.

Scionti je izjavio: “uspješnom demonstracijom naše tehnologije koja s različitim sastojcima ima za cilj podržati biološku raznolikost, borimo se protiv neodrživih monokultura i prakse krčenja šuma. Za naša interna ispitivanja testiramo svaki sastojak kod različitih pružatelja usluga, izbjegavamo GMO, soju ili gluten, a trošimo više proračuna za odabir sastojaka vrhunske kvalitete.

Foto: Novameat

“Naš je cilj pokazati kako naša tehnologija djeluje u malim uvjetima, ali i velikim uvjetima proizvodnje, tako da će budući proizvođači koji koriste ovu tehnologiju moći odabrati različite sastojke, pružiti širok spektar mogućnosti gdje se mogu oponašati različite vrste mesa i plodova mora”, tvrdi Scionti.

Foto: Novameat

Osnivača i izvršnog direktora je Smithsonian Magazine imenovan jednim od devet najznačajnijih inovatora u 2019. godini, osim što su ga pozivali na događanja u Europskom parlamentu, Ujedinjenim narodima i na TEDx konferencije. Doktor Scionti i Novameat uvršteni su na popis Petera Diamandisa – “5 velikih iskoraka ​​u 3D ispisu”, piše Vegconomist.



Komentari