Svjetski Dan sindroma Down: Šarene čarape u znak podrške

Svjetski dana osoba sa sindromom Down obilježava se svake godine 21. ožujka, a simbolično im svi mogu dati podršku nošenjem rasparenih čarapa na taj dan. 

Ujedinjeni narodi donijeli su 2011. rezoluciju kojom se 21. ožujka proglašava Svjetskim danom sindroma Down, te se na globalnoj razini službeno obilježava od 2012.

Prema podacima UN-a, na svjetskoj se razini u prosjeku bilježi učestalost pojave sindroma Down kod jednog od tisuću rođene djece.

Taj kromosomski poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma.



Downov sindrom kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika potječe od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stupnjem poremećaja u razvoju.

Simbol su šarene čarape

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s tim sindromom ne mogu upariti. Nošenjem rasparenih šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirale u naše društvo.

Zašto na taj dan nositi rasparene šarene čarape? Zato da u našem društvu osvijestimo i više razgovaramo o problemima osoba s Downovim sindromom, poručila je u prigodi Svjetskog dana osoba sa sindromom Down i predsjednica predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Renata Sabljar-Dračevac.

Roditeljima je pak poručila da nisu sami i da njihova djeca obogaćuju i oplemenjuju živote svih.

“Upućujem najiskreniju podršku svim osobama koje svojim nesebičnim radom i trudom žele upoznati javnost i upozoriti je na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom”, istaknula je Sabljar-Dračevac i dodala kako se obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi dati poticaj za veće razumijevanje i poboljšanje njihovoga položaja u društvu.

“Odgovornost za to leži u svima nama, nadležnim državnim institucijama i organizacijama civilnog društva”, napomenula je.

Istaknula je i kako su osobe s Downovim sindromom tople, dobrodušne, vedre, vesele i komunikativne, mogu biti kreativne, kopiraju ponašanje svoje sredine, no čitav život potrebna im je njega i pomoć, a isto tako treba pomoći i njihovim obiteljima te ih ojačati da ustraju u svom nesebičnom trudu s djecom koja imaju Downov sindrom.

“Roditeljima poručujemo da nisu sami, a ova posebna djeca kroz svoj život obogaćuju i oplemenjuju živote svih nas”, zaključila je Sabljar-Dračevac.

Komentari