Žuto plavi ciklus slika Ranka Ajdinovića

Akademski slikar iz Karlovca,Ranko Ajdinović,istaknuti je pripadnik nadolazeće generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika,grupe slikara koja se žestoko bore za svoju poziciju i koja uporno,vješto i nezaustavljivo ostavlja sve dublji trag u javnosti svojim originalnim opusom.

Ajdinović predvodi tu skupinu,ističući se posebice svojim radom i slikama nastalih u razdoblju od 2015. do 2021. godine, kreirajući impresivne nefigurativne cikluse na platnima većeg i velikog formata, većinom je riječ o kombiniranim akrilima.

U tom razdoblju pojavljuje se i oformljuje zanimljivi i specifično objedinjeni ciklus, koga čini više cjelina s jednostavnim nazivom Žuto plavi ciklus.


Odnos dvije dominantne boje, žute i plave u različitim oblicima od ploha do mrlja boje ili pak pravaca i ovala, koje istodobno egzistiraju kao lice i naličje jednog te istog motiva i njegove dualne pojavnosti.

Taj uzbuđujući, naizgled mirni, a mnogo više uznemirujući odnos daje slikama posebnu karakteristiku, jedinstveni ton, znak, obilježje, neusporediv s drugim, posve samosvojan.

Ajdinović konstruira nepostojeći a tako stvaran svijet oblika i znakova u pokretu, u treperenju, u neznatnom, ali ipak primjetljivom kretanju.

Žuto plavi ciklus Ranka Ajdinović često je i pojedionačno izlagan na brojnim samostalnim izložbama, uspješno i sa znatnim zanimanjem publike.

Svakako bi bilo dobro predstaviti odabrane radove iz ovoga cikusa na jednoj izložbi u dobrom i adekvatnom izložbenom prostoru.

Akademski slikar Ranko Ajdinović kontinuirano i logično izgrađuje i nadograđuje svoj autorski svijet nizom slika snažne imaginacije, artistički vješto i nadahnuto.


Komentari