Zbor Bečkih dječaka zbog nelikvidnosti se bori za opstanak

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Bečkim dječacima, jednome od najpoznatijih zborova na svijetu, koji su kulturni veleposlanici Austrije, ali i dio svjetskoga kulturnog nasljeđa, prijeti nelikvidnost. 

Aktualna kriza što ju je prouzročila pandemija koronavirusa pogodila je i Zbor Bečkih dječaka, koji se sada bori za opstanak, pišu austrijski mediji.

Bečki dječaci su jedina privatna institucija koja ima pravo nositi državnog orla, podsjeća predsjednik i umjetnički voditelj zbora, Gerald Wirth.

Mnogi ne znaju da je zbor privatna neprofitna organizacija koja se u potpunosti samostalno financira bez državnih subvencija. Najznačajniji su dio austrijske kulture i u svijetu su nezaobilazni poput austrijskih Mozart kugli.


“Većim se dijelom financiramo od prihoda s turneja i koncerata”, rekao je Wirth, dodavši da je pandemija koronavirusa prvi put u 500-godišnjoj povijesti zbora prisilila njegove članove da utihnu.

Gubitak veći od 800 tisuća eura

Zasad su svi termini za produkcije otkazani, a internat u kojemu su mladi talenti smješteni ispražnjen je. “Trebali smo u jesen ići na američku turneju, no u ovome trenutku za to nema nikakvih izgleda”, kazao je Wirth.

Već sada zbor Bečkih dječaka bilježi gubitak prihoda u iznosu od više od 800.000 eura, a do kraja godine ta bi svota mogla narasti i na dva milijuna eura. Wirth kaže da od države dosad nisu dobili nikakvu pomoć.

“Ako ne dobijemo potporu države ili donacije, u listopadu ćemo biti nelikvidni”, upozorio je.

Na taj će se način ugroziti djelovanje poznatog zbora, kao i internata s više od 300 dječaka koji pohađaju njihov ‘Campus’, a za koje roditelji plaćaju samo djelić troškova.

“Naša je škola otvorena za talentiranu djecu iz svih društvenih slojeva”, istaknula je dramaturginja i glasnogovornica zbora, Tina Breckwoldt.

Uz školu djeluje i ženski pjevački zbor te Zbor pjevača amatera, odnosno svih onih koji rado pjevaju u dobi od 16 do 91 godine, napomenula je Breckwoldt

Komentari