Tatjana Kukić: ‘Zašto me ljuti program Europske prijestolnice kulture’

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Reakcije na program EPK, Rijeka 2020. se ne stišavaju. Mnogi javno putem društvenih mreža otvaraju pitanje programa same ceremonije otvaranja EPK, Rijeka 2020. pa do propitivanja same najave godišnjeg programa na koji odlaze milijuni eura javnog novca. Prema izvještaju Rijeke 2020. u ovoj godini Planirani prihodi EPK iznose 71 milijun i 270 tisuća Eura, od toga se očekuje kako će 10 milijuna eura doći iz državnog proračuna, 28 milijuna i 190 tisuća Eura iz proračuna grada Rijeke, Primorsko-goranska županija sudjelovat će u financiranju EPK sa tri milijuna i 300 tisuća eura, dok iz planirana sredstva koja bi se trebala prikupiti preko EU fondova i programa iznose 25 milijuna i 500 tisuća kuna, plus prihodi od sponzorstva i donacija. Dakle taj novac će biti potrošen za organizaciju, infrastrukturu i projekte EPK.

S obzirom kako EPK još i prije samog početka prate kontraverze, pod povećalo javnosti se se sada stavlja javni novac koji se troši na umjetničke intervencije i ostale radove koji se kose i sa samom idejom EPK, koja bi trebala ujedinjavati u različitosti, dok određeni umjetnici poput Nemanje Cvijanovića doprinose još većem društvenom razdoru.

screenshot

Također postavlja se pitanje koliko zapravo Rijeka 2020. predstavlja Hrvatsku ali i Riječku kulturu i umjetnost, a koliko se bavi distorzijom iste. Na svom Facebook profilu Romano Bolković prenio je osvrt Tatjane Kukić na EPK. Status sa osvrtom pročitajte u nastavku:



PROČITAJTE OVAJ TEKSTTatjana KukićZAŠTO ME LJUTI PROGRAM EPK ☭Već danima čitam oduševljene usklike svojih FB…

Gepostet von Romano Bolković am Dienstag, 4. Februar 2020

 

Eksperimentalna distorzija hrvatske i europske kulture

Komentari