ZagrebDox: Filmovi u svim programima uoči večerašnje online dodjele nagrada

Facebook

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox u subotu navečer završava dodjelom nagrada, koja se ove godine zbog pandemije održava online na platformi Rplus i festivalskoj Facebook stranici, no filmovi će se u svim programima prikazivati tijekom cijelog poslijepodneva.

Kako je najavljeno s festivala, subotnji dan na ZagrebDoxu obilježit će svjetska premijera filma “Nun of Your Business” hrvatske redateljice Ivane Marinić Kragić u Kinu SC, o dvjema časnim sestrama koje se zaljubljuju, napuštaju samostan i započinju zajednički život na jednom dalmatinskom otoku. Nakon projekcije uslijedit će razgovor s redateljicom i protagonisticama filma.

Današnji program otvara u 14 sati u Kinu SC film “Žena”, čiju režiju potpisuju dugogodišnji suradnici – redateljica Anastasia Mikova i poznati ekolog, aktivist i filmaš Yann Arthus-Bertrand. To ostvarenje kroz intimne portrete protagonistica nastoji rasvijetliti nepravde s kojima se žene svakodnevno suočavaju.

Po riječima autorice, za projekt su intervjuirali dvije tisuća žena u 50 zemalja, s njima su razgovarali o različitim temama, od obrazovanja, majčinstva do nasilja. “One su potpuno promijenile naše mišljenje o ženama i njihovom mjestu u današnjem svijetu”, rekla je Mikova, pozvavši zagrebačku publiku da dok gleda film “otvori svoja srca i um”.



U 16 sati slijedi film “Euforija postojanja” redateljice Réke Szabó, nagrađen Grand Prixom festivala u Locarnu, na programu je u 16 sati u dvorani Kina SC, o sjećanju, ratnoj traumi te preplitanju prošlosti i sadašnjosti,

Na istoj lokaciji u 18 sati na programu film “Bolnica ispod zemlje” Ferasa Fayyada, nagrađivano ostvarenje koje o sirijskom ratu progovara iz perspektive liječnice koja upravlja improviziranom bolnicom u spilji.

Za sirijske civile pod opsadom nada i sigurnost nalaze se u podzemnoj bolnici zvanoj Spilja, u kojoj su se pedijatrica i glavna liječnica. Amani Ballour i njezine kolegice Samaher i Alaa izborile za pravo na rad uz bok muškim kolegama, što bi u opresivnom patrijarhalnom društvu ‘iznad zemlje’ bilo nezamislivo.

U 22 sata u Kinu SC publika će moći pogledati novi film oskarovca Alexa Gibneyja, “Građanin Kane”, o nekadašnjem ruskom oligarhu i današnjem političkom disidentu, Mihailu Hodorkovskom.

U Teatru &TD u 15 sati na programu je reprizna projekcija filma “Švedsko ljeto” Johna Skooga, koji prenosi impresije o ljetnoj dokolici na jugu Švedske.

Premijernu hrvatsku projekciju u 17 sati imat će srpsko-hrvatsko-katarsko ostvarenje “Govori da bih te vidio” Marije Stojnić koji donosi priču o jednoj od najstarijih radijskih postaja u Europi, Radio Beogradu.

Obiteljske tajne, potisnuta sjećanja i prešućene traume u središtu su filma “Naslijeđene tajne” u kojoj redateljica Susanne Kovács iznosi složenu, osobnu priču o vlastitoj obitelji, Holokaustu i užasima prošlosti koji se i dalje, prenosi. Film je na programu u 19 sati u Teatru &TD.

Kovács zna da su njezini baka i djed s očeve strane preživjeli Holokaust i pobjegli iz Mađarske u Dansku gdje su započeli novi život, no cijeli su život izbjegavali govoriti o tome. Iako je na površini sve djelovalo idilično, ono neizrečeno počelo je ostavljati trag i na sadašnjost.

U 21 sat prikazat će se film Lukea Lorentzena “Ponoćna obitelj” nagrađen s dvadesetak priznanja diljem svijeta, uključujući ono za kameru na Sundanceu. Redatelj je napravio film pridruživši se jednoj meksičkoj obitelji na frenetičnim, turbulentnim noćnim vožnjama po ulicama Ciudada de Méxica.

Komentari