Zagrebačka umjetnica Nika Radić s ruskim umjetnikom izlaže u Galeriji Nova

Njihov zajednički rad zove se “There is no Magic. There is Always a A Story” a izgleda kao iz finala “Čarobnjaka iz Oza”

Kada se spustite stepenicama u podrumski dio Galerije Nova, prvo što čujete je žamor ljudi. No, sami ste u slabo osvijetljenoj prostoriji, ispred vas je postolje na kojem se nalazi crveni gumb (Magic Button), a kraj njega vidite projekciju žene kako gleda u svoj mobitel. Kada pritisnete čarobni gumb, žena nestane, a ispred vas se pojavi ogromna glava ćelavog čovjeka koji kaže: “There is no Magic. There is Always a A Story.” Za to vrijeme oko vas plešu baloni od sapunice. I na trenutak se osjećate kao da ste se našli u “Čarobnjaku iz Oza”.
To je dio izložbe zagrebačke umjetnice s berlinskom adresom Nike Radić i njezina kolege Vadima Fishkina, ruskog umjetnika koji živi u Beču.

“Radi se o jednom Vadimovu i jednom mojem starijem radu koje smo za ovu izložbu spojili. Moj rad ‘Vernissage’ sastoji se od zvuka žamora veće grupe ljudi poput onih koje se zateknu na otvorenjima izložbi. Na projekciji vidite mene kako stojim sama u toj nevidljivoj gomili i nastojim se nekako zabaviti. To je rad o samoći pojedinca u gomili i nelagodi koju osjećamo kad nas se ulovi da nismo baš dio okoline u kojoj se nalazimo. Vadimov je rad izvorno bila prazna prostorija s gumbom koji pali tu čaroliju. ‘Vernissage’ se gasi kad se pritisne gumb i pojavi se taj spektakularni rad koji ironično tvrdi da nema čarolije. Naravno da je ima, iako se Vadim možda ne bi s tim složio”, objašnjava Nika Radić, koja je poznata po svojim konceptualnim radovima u kojima se često bavi odnosima privatnog i javnog.

Iako već dulje vrijeme živi u Berlinu, Radić je prisutna na zagrebačkoj umjetničkoj sceni. “Zagreb će uvijek ostati moj. Drago mi je izlagati ovdje i vidjeti ljude. Berlin, s druge strane, ima baš ogromnu umjetničku scenu i lijepo je biti na izvoru događaja”, kaže Radić, koja sljedeće godine izlaže u Galeriji Račić, a radi i na filmu koji će prikazati i u Zagrebu kad bude gotov, prenosi Jutarnji.hr.



Komentari