Zagrebačka filharmonija otvara Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Ilustracija: Niksa Stipanicev/CROPIX

Praizvedbom glazbene predstave “Konačno orkestar!” Petre Radin u izvedbi Zagrebačke filharmonije na ljetnoj pozornici ispred katedrale svetog Jakova u Šibeniku 18. lipnja počinje 62. Međunarodni dječji festival, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u šibenskom HNK.

“Uvijek je lijepo kad se nacionalni festival poput MDF-a uklopi s ponajboljim glazbenim orkestrom u Hrvatskoj. I oni jedva čekaju doći u Šibenik i predstaviti projekt kojega su radili upravo za otvaranje”, istaknuo je ravnatelj Hrvatskoga narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić te dodao da će MDF 2. srpnja zatvoriti Istarsko narodno kazalište

Na svečanom otvorenju i ove će godine sudjelovati dječji zbor Zdravo maleni i polaznici Dramskog studija i radionice Ivana Jelić, rekao je Bilić istaknuvši da će se tijekom dvotjednoga Festivala održati 137 programa u 218 termina.
Program obuhvaća 27 izvedbi predstava, 21 inozemna izvedba na ulicama i trgovima, 14 domaćih izvedbi, 12 filmskih projekcija, četiri izložbe, sedam promocija knjiga ili slikovnica, četiri sportska programa te 47 radionica za više od tisuću djece koje su već gotovo popunjene jer je interes višestruko veći od mogućnosti koje dozvoljavaju gradske lokacije.

U programu sudjeluju izvođači iz deset država – Španjolska, Švedska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Češka, Austrija, Poljska, Portugal i Ukrajina.



Ove je godine Festival ugostio 150 djece iz Ukrajine od kojih će dio na Festivalu sudjelovati kao publika, a dio kao izvođači jer na MDF-u nastupaju djeca Umjetničke škole Marianna Ilkiv iz Lavova u Ukrajini.

“Festival prvi put ima i suvenirnicu, koja će se, osim online, nalaziti u atriju kazališta, a prodavat će se oko 70 različitih artikala. Tako će svi moći ponijeti uspomene s festivala”, najavio je ravnatelj.

Pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić istaknula je kako je naglasak uvijek na programima festivala. “Dajemo punu podršku kazalištu, MDF-u i svima koji sudjeluju u organizaciji. Svi se veselimo, to je festival za najmlađe, ali i za nas odrasle, svi volimo taj šušur”, rekla je Žurić.

Dodala je da na djeca na festivalu imaju priliku vidjeti odlične produkcije, ali je istaknula i filmske programe, izložbe, promocije knjiga te radionički program u kojemu su sudjelovale brojne generacije Šibenčana.

Najavila je i da će se 18. lipnja opet održati i Šibenska noć, uz tradicionalni vatromet i koncert Luke Nižetića ispred zgrade Županije na rivi.

Ove godine počinje i kulturno-turistički pilot projekt u okviru kojega će osnovne škole djecu na maturalna putovanja voditi u Šibenik upravo u vrijeme trajanja Festivala.

 

Komentari