Warner će u 2021. filmove istodobno puštati u kina i na internet

Profimedia

AT&T Warner Bros studio istog će dana premijerno predstaviti sve svoje filmove za 2021. godinu i u kinima i na servisu za prijenos videozapisa HBO Max, priopćila je kompanija.

Direktori Warner Brosa kažu da ih je na novu strategiju potaknula pandemija koronavirusa, koja je ograničila broj filmova i zatvorila mnoga kina, a na snazi ​​će ostati godinu dana.

“Znamo da je novi sadržaj žila kucavica kina, ali moramo to uravnotežiti sa stvarnošću da će većina kina u SAD-u vjerojatno raditi smanjenim kapacitetom tijekom 2021.”, rekla je predsjednica i izvršna direktorica WarnerMedia Studios and Networks grupe Ann Sarnoff.

Korisnicima gledanje kod kuće može koštati manje od puta do kina. HBO Max naplaćuje 15 dolara mjesečno, dok su prosječni troškovi dviju ulaznica za kino u SAD-u dosegnuli 18,32 dolara u 2019., prema Nacionalnom udruženju vlasnika kina.



Kinematografi nisu prihvatili plan. Izvršni direktor AMC-a Adam Aron rekao je da Warner Bros žrtvuje dobit u svom filmskom studiju kako bi pojačao HBO Max.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da Warner to ne učini o našem trošku. Agresivno ćemo slijediti ekonomske uvjete koji čuvaju naše poslovanje”, rekao je Aron.

Predstavnik Cinemarka rekao je da Warner Bros nije podijelio detalje svog plana i da će odluke o kratkoročnim rezervacijama donositi “od filma do filma”.

Lance kinematografa razorila je pandemija te su prisiljeni otpuštati radnike i posuđivati sredstva kako bi opstali. Manji lanci lobiraju za pomoć američke vlade.

Cinemark i AMC dogovorili su s tvrtkom Universal Pictures kompanije Comcast prikazivanje filmova koji će biti dostupni za kućno gledanje unutar 17 dana nakon što stignu u kina.

Walt Disney prebacio je neke filmove iz kina na svoj servis za prijenos videozapisa Disney +. Očekuje se da će tvrtka otkriti detalje o svojim planovima 11. prosinca.

Nakon Warnerove objave, dionice AMC Entertainmenta, najvećeg svjetskog kino operatora, pale su za gotovo 16 posto, a konkurentskog Cinemarka za oko 22 posto.

Komentari