Virtualno otvorena izložba ‘VODA 2020’

screenshot

Izložbu “VODA 2020”, priređenu u povodu Svjetskoga dana voda, u četvrtak navečer virtualno je otvorila Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka (CEKATE) s porukom da bismo svi trebali zapamtiti koliko nam je voda važna za život, prirodu i naš planet Zemlju.

Rotary klub Zagreb Medvedgrad i Sekcija za fotografiju ULUPUH-a (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) i ove su godine organizirali izložbu u povodu Svjetskoga dana voda što se obilježava 22. ožujka, priopćila je voditeljica Galerije Modulor Saša Martinović Kunović.

Poručila je kako je, zbog novonastale situacije i preporuke se ne održavaju izložbe i skupovi s većim brojem sudionika, izložba otvorena virtualno, te da je tom prigodom snimljen video otvaranja i postava izložbe kako bi autori i ljubitelji fotografije mogli uživati u tim fotografijama i još jednom se svi zajedno uvjeriti u važnost vode za naš život, prirodu i naš planet Zemlju.

Martinović Kunović podsjetila je kako je veliki grčki filozof Tales Milećanin sažeo važnost vode riječima  – Voda je srž svega, jer voda je sve i sve se u vodu vraća.



Voda u “realnim uvjetima” objektivima 28 fotografa

Na ovogodišnjoj izložbi “VODA 2020” članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a već osmu godinu za redom fotografijom prikazuju nove slike te životno važne supstance.

Inicijatori i nositelji izložbe su Sekcija za fotografiju ULUPUH-a i Rotary Club Zagreb Medvedgrad, a sudionici izložbe su članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a.

Poznati hrvatski fotograf Luka Mjeda objasnio je kako je ove godine 28 fotografa prikazalo vodu isključivo u realnim uvjetima – prikazana je u tekućem i čvrstom stanju, tekuća ili zamrznuta kao snijeg/led, u dvije tehnike – crno-bijelo i u boji, ograničena ili kao veliko prostranstvo, u detaljima, kao rijeka ili more, sa živim bićem ili bez…

“VODA je jedan od osnova postojanja života na Zemlji. Ne samo što čini velik dio našega planeta i našega bića te što bez nje fizički ne možemo preživjeti, ona je naša radost i tuga, inspiracija i motivacija, tj. naša prošlost, sadašnjost i budućnost, a kada pomislimo da smo sve vidjeli, razveseli nas mnoštvo novih ‘neviđenih’ motiva s vodom”, istaknuo je Mjeda.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka i usmjeren je na važnost vode i podizanje svijesti o tomu da 2,2 milijarde ljudi nemaju pristup sigurnoj vodi. Glavni fokus ovogodišnjega Svjetskoga dana voda je potpora postizanju cilja održivog razvoja 6 – voda i kanalizacija za sve do 2030.

Obilježavanje Svjetskoga dana voda predložila je 22. prosinca1992. u Rio de Janeiru UN-ova konferencije o okolišu i razvoju (United Nations Conference on Environment and Development – UNCED). Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju i prvi Svjetski dan voda obilježen je 1993. i od tada, svake godine, UN-Water, tijelo koje koordinira UN-ov rad na području vodoopskrbe i odvodnje, određuje temu Svjetskoga dana voda kao odgovor na aktualni ili budući izazov.

Komentari