Veliki formati ulja Bojana Doleneca

Akademski slikar Bojan Dolenec agilni je predstavnik svoje generacije,autor je niza ciklusa,većinom ulja na platnu i drvu,izlagao je na brojnim samostalnim izložbama,stekavši uglednu poziciju u aktualnoj likovnoj produkciji.

Mnogi su naši autori izlagali u inozemstvu, to čine i danas, a činiti će i sutra, neprestano pokušavajući osvojiti strano tržište, prostore stranih galerija gdje prezentraju svoje osebujno likovno djelo od Europe, preko Amerike do Azije.

Kao mogući odabir za izlaganje na američkom tlu, Bojan Dolenec odlučio se je za izbor  karakterističnih radova ulja na drvu velikog formata nastalih u proteklom razdoblju kao iskreno autorsko promišljanje i o sebi, ali i o svijetu koji okružuje svakoga pojedinca, ističući u prvi plan kompleksnost saživljavanja čovjeka, interpoliranost osobe u društveni život, sve ljudske različite muke koje svakodnevno iscrpljuju.

Dolenec se služi s vrlo odmjerenim kolorom u realizaciji slika, raznolikih motiva trpljenja, isključenosti, samoizolacija i teških životnih trenutaka dugih poput vječnosti.



Čovjek u potrazi za vlastitom osobnošću živi na ovim uljima, čovjek u traženju osobne oaze mira, čovjek u traganju za tragovima i naznakama.

Niz uznemirujućih ulja Bojana Doleneca o muci i tegobama, o neuspjehu i željama, o sanjanoj sreći, bez uvijanja i uljepšavanja govori o ulozi današnjeg pojedinca u globalnom svijetu, o njegovoj ne baš tako sjajnoj ulozi i poziciji.

Komentari