Umrla ikona francuske Šansone Juliette Gréco

Facebook

Ikona francuske šansone Juliette Gréco, prijateljica pjesnika i glazbenika koja je bila utjelovljenje duha umjetničke četvrti Pariza Saint-Germain-des-Prés, umrla je u srijedu u dobi od 93 godine, objavila je njezina obitelj.

Juliette Gréco umrla je okružena svojom obitelji u kući koju je toliko voljela u Ramatuelleu (jugoistok Francuske). Živjela je izvanredan život”, objavila je obitelj.

Rođena 7. veljače 1927. u Montpellieru, Greco je odrasla blizu Bordeauxa kod djeda i bake nakon rastave svojih roditelja.

Nakon rata, nije imala ni 20 godina, a zadivila je svojom ljepotom intelektualce i umjetnike četvrti Saint-Germain-des-Prés u Parizu.



Prijateljevala je s književnicima kao što su Marguerite Duras, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir i vodila večere u mitskom kabareu “Le Tabou”. U to je vrijeme upoznala i slavnog ameirčkog trubača Milesa Davisa s kojim je imala avanturu. To životno razdoblje Pariza poslije rata i u doba egzistencijalizma opisala je u autobiografskoj knjizi iz 1983. “Jujube”.

Juliette Gréco preživjela je i vrijeme i modu pa su čak i mladi francuski pjevači napisali pjesme koje je snimila u svojim zadnjim albumima.

Oproštajnu turneju imala je u proljeće 2015. i svoj 89. rođendan proslavila je na sceni.

Pjevačica je 2016. pretrpjela moždani udar, a u toj godini izgubila je i svoju kći jedinicu Laurence-Marie.

“Strašno mi nedostaje pjevanje. To je bio smisao mog života: pjevati! Pjevanje ispunjava potpuno, tijelo, instinkt, glava”, rekla je nedavno pjevačica u intrevjuu objavljenom u srpnju.

“Otišla je velika dama” francuske šansone, objavio je Alexandre Baud, producent njezine posljednje turneje.

Komentari