U Remetincu kreće umjetnička manifestacija `Akcija za trg´

Facebook

Umjetnički projekt “Nevidljivi grad i mitski narativi” autorice Ane Janjatović Zorica otvorit će u petak, 11. rujna, u 19 sati manifestaciju “Akcija za trg”, koja do 19. rujna donosi u javnom prostoru Remetinca program instalacija i performansa s naglaskom na sudjelovanje zajednice.

Manifestacija je dio projekta SuKultura, koji provode projektni partneri Domino, Eurokaz, Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centar Travno, Gong i Grad Zagreb, a riječ je o skupu kulturnih događanja koji kroz sudioničke programe tematiziraju pitanje važnosti javnog prostora i problem nestanka trga u Remetinečkom gaju te u fokus stavljaju prednosti modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Akcija traje do 19. rujna, a započinje umjetničkim projektom “Nevidljivi grad i mitski narativi” autorice Ane Janjatović Zorica iz Studia Artless te suradnika i građanki koje su sudjelovali u radionicama.

“Prisjetit ćemo se nastanka naselja te najstarijega trga preko Save, u kontekstu kojega želimo reflektirati izgubljene urbanističke i socijalne vrijednosti, istražiti iskustva svakodnevnog življenja njihovih stanovnika danas te pokrenuti raspravu o adekvatnijem korištenju trga i zgrade policijske postaje sa svrhom unaprijeđenja kvalitete života u naselju Remetinečki gaj”, izjavila je Ana Janjatović Zorica.



“Bitka za Zagreb počinje u Remetincu” naziv je performansa i interdisciplinarnog rada koji provode Boris Bakal i Bacači Sjenki zajedno s nizom umjetničkih i stručnih suradnika. Bacači Sjenki žele zajedno s građanima mapirati i definirati one interesne skupine koje žele i moraju ili bi trebale imati mjesto za stolom na kojem će se planirati i odlučivati buduća obnova grada, buduće popravljanje i usavršavanje njegove infrastrukture te njegov razvoj i promjene na korist svih.

Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja intenzivno se bavi važnošću javnog prostora trga za razvoj zajednice i šireg društva kroz rad autorice Sonje Leboš i suradnica “Kako nastaje zajednica”. Ta intermedijalna instalacija uključit će i animacije koje su nastale u okviru radioničkih formata koji su u okviru projekta SuKultura provedeni u srpnju s djecom, stanovnicima Novog Zagreba.

“Rad panike” posljednji je dio trilogije BADco. započete predstavom “Iskop” izvedenom 2018. g u kući arhitekta Vjenceslava Richtera, a nastavljene predstavom “rePublika u orkestru” koja je premijerno održana u HNK Ivan pl. Zajc u listopadu 2019. u Rijeci. Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe.

“‘Rad panike’ je događanje na zelenim brdašcima remetinečkog Blata, uz napuštenu Sveučilišnu bolnicu, koji su nastali odlaganjem građevinskog otpada, uz glazbenu podlogu Zagrebačkog orkestra ZET-a”, najavljeno je.

Za mlađe generacije namijenjen je program “Špijunske škole”, radionica zasnovanih na metodama i strategijama umjetnosti međuljudske interakcije, koje je redateljica Tea Tupajić iz Radio Kanzasa naučila kroz godine istraživanja i prakse s agentima suradnicima.

Manifestaciju će zatvoriti audio-vizualni performans Ivana Lušičića Liika i Matije Vojvodića “Hatch filed”. Organizatori ističu kako je to prvi put da se “Hatch” izvodi u eksterijeru, pa se u ovom performansu autori referiraju na kronologiju nastanka, razvoja i trenutne situacije u Novom Zagrebu.

“Performans će, barem na neko kratko vrijeme, promijeniti promatračev doživljaj prostora koristeći zvuk i svjetlo kao materijale i alate nadogradnje i adaptacije postojećeg prostora”, poručuju.

Ulaz na sve programe je besplatan, a detaljan raspored i više informacija nalazi se na web stranicama i društvenim mrežama SuKulture i CKNZg.

Komentari