U novoj KolibriS epizodi gost je poznati hrvatski likovni umjetnik Eugen Varzić

U ovotjednoj emisiji KolibriS gost je poznati hrvatski likovni umjetnik Eugen Varzić koji u svom životu i djelovanju spaja različite dijelove Hrvatske, a za kojeg smo sigurni da mnogi od vas znaju i aktivno prate njegov rad.

Eugen Varzić rođen je u Đakovu, osnovnu i srednju školu pohađao je u Slavonskom Brodu, diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a živi i radi u Poreču. Izlagao je na 40 samostalnih izložbi i više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan, a njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima, te u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta.

Eugen Varzić izlagao je na svim relevantnim skupnim izložbama u Republici Hrvatskoj (Trijenale autoportreta, Trijenale slikarstva – Plavi salon Zadar, Bijenale slikarstva). Surađivao je na raznim umjetničkim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu (Street art Poreč, Mosaic city Poreč, Gusto nel Arte Cortona, Croamtismo ermetico Ferrara). Likovno se usavršavao u Madridu, kod Eloy Moralesa i Antonio Garcia Lopeza. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima i u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta. Autor je dvije javne skulpture rađene u tehnici mozaika, Trosjed i Konfin, koji su postavljeni u Poreču, i murala Marino Cettina u Umagu, te Future Freedom u Vukovaru. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj. Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske 2008. godine njegov rad pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis) biva uvršten u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe autora Gerharda Habarte. Ista slika uvrštena je u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču.

Izlaže u Londonu 2015. godine u organizaciji USEUM, projekta sa sjedištem u Londonu koji predstavlja likovnu umjetnost iz cijelog svijeta i uspješno djeluje duži niz godina kao web platforma za promociju likovnih umjetnosti na svjetskom nivou. Ulazi u finale projekta Figurativas u organizaciji MEAM Madrid 2018. godine, a iste godine sudjeluje na skupnoj izložbi “Algo más que realismo” u Zaragozi, na kojoj se okupljaju ponajbolji suvremeni slikari figurativnog slikarstva iz cijelog svijeta. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i izradom slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri održao je govor pod nazivom Umjetnost kao disanje. Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Istri, Hrvatska.



Komentari