U novoj epizodi KolibriSa gostovala je umjetnica Željka Mezić

U novoj emisiji KolibriS gostovala je iznimno telentirana umjetnica koja se na svom umjetničkom putu posvetila i vrlo uspješno djelovala u više umjetničkih područja: od dizajna odjeće i oslikavanja svile, preko keramike, pa sve do ilustracije i slikarstva.

Željka Mezić rođena je u Puli, diplomirala je dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i sudjelovala na mnogim skupnim revijama, kao i grupnim i samostalnim izložbama. Svoje likovno stvaralaštvo proširila je i na područje keramike, te izlagala na Zagrebačkom salonu i Triennalu keramike da bi 2001. godine zaplovila u svijet ilustracije. Ilustrirala je udžbenike, romane, zbirke poezije i priča za djecu, te 35 slikovnica od kojih je šest autorskih. Od 2013. godine održava likovne radionice i književne susrete za djecu u vrtićima, školama i knjižnicama. Uz sve navedeno, u pauzama od primarnog umjetničkog rada Željka se bavi slikarstvom u tehnici akvarela i ulja na platnu. Živi u Zagrebu gdje djeluje kao samostalna umjetnica.

Na pitanje zašto je umjetnost važna, Željka Mezić odgovara: “Umjetnost je važna svima. Mislim da je varka i iluzija da je umjetnost bitna samo nama koji ju stvaramo. Ja vjerujem da za svakog postoji neka grana umjetnosti koja mu je bliska, samo treba pronaći način da se umjetnost približi ljudima kako bi mogli otkriti svoj afinitet.”



Koliko je zahtjevno oslikavanje svile, kako je Željka Mezić završila u keramici, a kada i kako je zaplovila u svijet ilustracije, te koje područje umjetničkog djelovanja smatra najizazovnijim – saznajte u novoj emisiji KolibriS!

Komentari