U New Yorku umro umjetnik Christo Vladimirov Javacheff

Umjetnik Christo Vladimirov Javacheff rođen u Bugarskoj, poznat po svojim privremenim instalacijama temeljenim na omotavanju eksterijera građevina, mostova i vanjskih prostora, umro je u nedjelju u 84. godini života u svom domu u New Yorku.

Christo je pobjegao iz komunističke Bugarske 1957., prvo u Prag, a potom u Beč i Ženevu. Godinu dana kasnije preselio se u Pariz, gdje je upoznao svoju ženu i umjetničkog partnera Jeanne-Claude Denat de Guillebon. U New Yorku je živio 56 godina.

Godine 2018. predstavio je ‘London Mastabu’ – 20-metarsku skulpturu drevne egipatske grobnice, izrađenu od 7,506 crvenih, bijelih i svjetloljubičastih bačvi postavljenih na platformi u jezeru u londonskom Hyde Parku.

Christo i Jeanne-Claude, koja je umrla 2009. godine, poznati su i po djelima poput ‘The Gates’, instalaciji iz 2005. u New Yorku, i omatanju Reichstaga u Berlinu 1995. u golemoj srebrnastoj zavjesi.



Njegov najnoviji projekt predviđao je umotavanje pariškoga Slavoluka pobjede u 25.000 četvornih metara polipropilenske tkanine koja se može reciklirati u srebrno plavoj boji i 7000 metara crvenog užeta.

Christo Vladimirov Javacheff rođen je u Gabrovu u Bugarskoj 13. lipnja 1935.

Komentari