U Dubrovniku 6. dani arhitekata s temom “Grad i ljudi”

Foto: HINA

“Grad i ljudi” središnja je tema šestih Dana arhitekata, koji su otvoreni u četvrtak u Dubrovniku u organizaciji Hrvatske komore arhitekata.

Otvaranje je održano u Studentskom domu “Akademis”, za čije su ostvarenje arhitekti Tin Sven Franić, Ana Martinčić Vareško i Vanja Rister nagrađeni strukovnim nagradama “Vladimir Nazor” i “Viktor Kovačić”.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac istaknula je kako se arhitekti trebaju otvoriti prema prostoru u kojem djeluju, ali i prema ljudima za koje projektiraju.

“Trebamo jednostavnim jezikom prikazati najbolje iz naše struke, kako bi nas razumjeli oni koji naručuju i koriste naša ostvarenja”, rekla je Bunjevac.



Poručila je kako alternativa proširenju gradnje u urbanim područjima treba biti kvalitetnija gradnja u postojećem prostoru.

Bunjevac: Ideja je oplemeniti prostor zauzet gradnjom, a ne “gristi” netaknuto

“Možda možemo neke gradnje, koje su prije devastirale prostor, zamijeniti arhitekturom više arhitektonske i oblikovne kvalitete. Nije ideja ‘gristi’ netaknuti prirodni prostor, već oplemeniti prostor koji je već zauzet gradnjom”, istaknula je Bunjevac.

Napomenula je kako lokalne uprave posjeduju oruđa za unaprijediti prostor kojim upravljaju, a arhitekti ostvaraju njihove želje.

“Javni novac, koji se ulaže u gradnju i uređenje prostora, treba biti iskorišten na najbolji mogući način, odnosno da ta arhitektura bude najbolja”, rekla je.

Roman Šilje, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, uz čiju se suradnju održavaju Dani arhitekata, izjavio je kako dobra arhitektura odgovara na potrebe suvremenog društva i poboljšava kvalitetu života uz veću socijalnu uključivost te održivost i ekološku svijest.

“Izazov suvremene arhitekture je uvijek isti, jer uvijek moramo pomiriti traženja naručitelja s vlastitim ambicijama u stvaranju autorskog djela, a kako bismo stvorili kvalitetan i održiv okoliš. Gradovi se mijenjaju i ono što danas vidimo neće biti isto za sto godina, a uvijek postoji mogućnost da se napravi nešto bolje”, rekao je Šilje.

Na skupu će, između ostaloga, biti riječi i o autorskom pravu u arhitekturi, novom europskom bauhausu, Pelješkom mostu te arhitekturi u medijima, a govorit će se i o urbanoj obnovi potresom pogođenih područja.

Plenarna predavanja, prezentacije i okrugli stolovi na Danima arhitEkata održavaju se u hibridnom obliku, a nazočni sudionici skupa obići će povijesnu jezgru Dubrovnika, turističku arhitekturu u Kuparima i Pelješki most.

Komentari