Trinaesta Noć Kazališta održat će se 20. studenoga

Trinaesta Noć kazališta, koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, održat će se 20. studenog u 61 instituciji u 41 mjestu u RH, i to ponovo u živoj interakciji publike i kazališnih umjetnika, te uz niz popratnih programa i uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

– Ove subote, na kazališnim daskama održat će se mnogi programi koji će biti i kazališnog i manifestacijskog, nekazališnog tipa, a svi će biti u znaku Noći kazališta, kazao je konferenciji za novinare u Kulturnom centru Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava ravnatelj te institucije Željko Šturlić.

Noć kazališta prvi je puta održana 2008., kada su u njoj sudjelovali Dječje kazalište Dubrava i Šibensko kazalište iz Šibenika, a već iduće je godine ona postala vrlo važan subjekt u razvoju publike, kazališta i kazališnog svijeta, istaknuo je Šturlić.

– Započela je kao jednodnevna javna manifestacija koja se održava jednom godišnje, treće subote u studenome, a u međuvremenu je prerasla u vikend događanje s više dana posvećenih scenskim umjetnostima. Danas je Noć kazališta najvidljivija i najznačajnija manifestacija u području kazališne umjetnosti koja njeguje neselektivno uključivanje sudionika i iznimnu otvorenost svim izvedbenim formama i oblicima, rekao je.Cilj je manifestacije podići vidljivost izvedbenih umjetnosti i raditi na razvoju kazališne publike svih dobnih skupina, a obuhvaća javne ustanove i nezavisne izvedbene družine, te pokriva sve grane izvedbenih umjetnosti – od drame, opre, baleta, mjuzikla do suvremenog plesa i performansa, s velikim naglaskom na promišljanje i koncipiranje interaktivnih popratnih sadržaja za aktivno uključivanje građana.

Povezivanjem javnih i privatnih kazališta, nezavisnih kazališnih družina, amaterskih kazališta i družina, te drugih javnih i privatnih ustanova koje ih ugošćuju, kao i programom koji nije centraliziran u gradovima već se odvija svugdje gdje za to postoje minimalni uvjeti, Noć kazališta pokazuje da kazalište još uvijek ima snažnu društvenu ulogu i komunikacijsku snagu, poručio je Šturlić.

Više od 60 sudionika u 19 županija

Viša stručna suradnica-voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava Sandra Banić Naumovski istaknula je kako su hrvatska kazališta, unatoč izazovnim uvjetima za održavanje i organiziranje kazališne djelatnosti, pokazala izniman interes, prilagodljivost i želju da i ove godine sudjeluju u manifestaciji Noći kazališta.

– Ove godine u manifestaciji sudjeluje – u čak 19 županija u RH i u više od 40 mjesta – preko 60 kazališta koja će, za razliku od prošle godine, većinu programa izvesti uživo za publiku, rekla je Banić Naumovski. Većinu tog programa čine kazališne predstave koje se šire u rasponu od kazališnih predstava za najmlađe do ozbiljnih predstava za starije sugrađane.

– Stilski i žanrovski bit će tu široka paleta naslova, od komedija do suvremenih dramskih tekstova i suvremenih plesnih izvedbi, a i ove godine, iako u nešto manjoj mjeri nego u predpandemijsko vrijeme, kazališta su pripremila i popratni program – izložbe, različite dramske, plesne i kreativne radionice, otvorene probe, posjete kazališta sa stručnim obilascima i razgovorom s umjetnicima, te degustacije proizvoda lokalnih OPG-ova, a sve pod strogim epidemiološkim mjerama, rekla je Banić Naumovski.

I ove godine u manifestaciji sudjeluju od nacionalnih do amaterskih skupina i družina, primjerice HNK u Osijeku, Splitu, Šibeniku, Varaždinu i Zadru, te INK Pula, pa velik broj javnih gradskih kazališta, nezavisnih kazališta, kulturno-umjetničkih društva, amaterskih družina i kazališta, čiji je popis s detaljnim programima dostupan na mrežnim stranicama Noći kazališta.

Banić Naumovski izrazila je posebno zadovoljstvo što su se i ove godine, unatoč otegotnim okolnostima i udaljenosti od kulturnih središta, Noći kazališta ponovo priključila i dva otoka Šolta i Hvar, a po prvi puta u manifestaciju se priključio i Oklaj.

Trinaesta Noć kazališta počet će već 19. studenoga izvedbama u Bujama, Dugom Selu, Krapini, Koprivnici i Opatiji. Središnja manifestacija, u subotu 20. studenoga, u kojoj sudjeluje većina kazališta, počet će svečanim otvorenjem u 18 sati u Dječjem kazalištu Dubrava, no mnoga kazališta već od ranog jutra započinju sa svojim programima za najmlađe.

Sve završava u nedjelju 21. studenoga u Županji i Hvaru, a Banić Naumovski je posebno izdvojila i programe u Omišu, Čakovcu, u Zagrebu u kazalištu Mala Scena, te u Zaprešiću u Max Teatru.

Paralelno s Noći kazališta razvijala se i Europska noć kazališta, koja se pod nazivom European Theatre Night održava u zemljama Europske unije i izvan nje, a ove godine u manifestaciji sa svojim programima paralelno sudjeluju Češka, Slovačka, Austrija, Bugarska i Bosna i Hercegovina.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, te počasnog pokroviteljstva hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Komentari