Tri hrvatska filma na filmskom festivalu u Trstu

youtube/screenshot

Filmski festival u Trstu, koji će se održati od 17. do 23. siječnja, prikazat će u raznim sekcijama tri hrvatska filma, od kojih će kratkometražni “Njemački inat” imati svoju svjetsku premijeru.

Film redateljice i scenaristice Silve Ćapin, uvršten u međunarodni natjecateljski program kratkometražnog filma, prati skupinu turista na plaži u Dalmaciji, među kojima je i Njemica Erika koja je zauzela najbolje mjesto pod jedinim suncobranom.

“Njezina tvrdoglava nepomičnost postaje sumnjivom ostalim kupačima, koji, kako dan odmiče, zaključuju da je mrtva, ali dvoje trebaju li reagirati i uništiti savršen dan na plaži”, napominje se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra, sufinancijera filma, čiji je producent Rea Rajčić (Eclectica), a koproducent mađarski Speak Easy Project.

Prikazat će se u subotu, 18. siječnja, a iste večeri, u ponoć, na programu je i dugometražni igrani film Predraga Ličine, “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”, koji je s 28.072 gledatelja u kinima, četvrti po gledanosti u prošloj godini.



Program ‘Art & Sound’, posvećen radovima na granici ‘između filma i suvremenog umjetničkog djela’ donosi dokumentarni film “Tusta” Andreja Korovljeva o Branku Črncu Tusti, frontmenu KUD Idijota, jednog od najveći punk bendova s ovih prostora.

U sklopu festivalske sekcije posvećene animiranim filmovima za djecu, održat će se program ‘Profesor Baltazar i prijatelji’, nastao u suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafest Zagreb, koji donosi filmove “Kuc-kuc” Ivane Guljašević, “Nutz” Denisa Alentija i sedam epizoda Profesora Baltazara.

Kako se opisuje na službenoj stranici festivala, taj program predstavlja najzanimljivije europske filmove iz prošlog desetljeća, kao i neke naslove iz baštine hrvatske animacije – tople priče koje slave maštu, znatiželju, duhovitost i hrabrost.

Hrvatski projekti u programima When East Meets West 2020

Dva hrvatska projekta sudjeluju u industrijskom dijelu festivala, When East Meets West 2020, za čiji su koprodukcijski forum izabrana 22 projekta, od 338 prijavljenih iz 55 zemalja svijeta.

Jedan od njih je projekt dugometražnog igranog filma “Zečji nasip” redateljice Čejen Černić, za koji scenarij potpisuje Tomislav Zajec, priča o zabranjenoj ljubavi dvojice mladića u mjestašcu na Odri.

Producentica je Ankica Jurić Tilić (Kinorama), a razvoj projekta sufinancirali su Hrvatski audiovizualni centar i Kreativna Europa u okviru programa MEDIA Slate Funding.

Među 15 dugometražnih filmova u postprodukciji iz zemalja niskog koprodukcijskog kapaciteta s naglaskom na srednjoj i istočnoj Europi, na prvoj radionici First Cut predstavit će se još jedan projekt Ankice Jurić Tilić – “Zbornica”, dugometražni igrani prvijenac Sonje Tarokić o savjetnici u osnovnoj školi izloženoj raznim pritiscima.

Razvoj projekta podržali su Kreativna Europa – potprogram MEDIA i Hrvatski audiovizualni centar, koji je podržao i proizvodnju, a film će se prikazati i na sesiji radionice ‘Work in Progress’, u nedjelju 19. siječnja.

Ovogodišnje, 31. izdanje Filmskog festivala u Trstu otvara novi film redatelja Terrencea Malicka “Skriveni život”.

Komentari