Svečano otvoren 27. Sa(n)jam knjige u Istri, tema je ljubav u najširem smislu

Pisac Ivan Čolović, osnivač i urednik statusne Biblioteke XX. vek koja će na pulskom Sajmu proslaviti 50 godina postojanja promocijom zbornika “Pola veka XX veka”, svečano je u petak otvorio 27. izdanje Sa(n)jam knjige u Istre u kompleksu bivše tvornice Arena trikotaže u Puli.

Kako piše Direktno.hr, od petka do 28. studenoga na sajmu će se predstaviti više od 250 nakladnika i 30 tisuća naslova, a ovogodišnji desetodnevni festival knjiga i autora posvećen je nedavno preminulom pjesniku, bardu istarske kulture Dragi Orliću pa će i među prvim ovogodišnjim programima biti upravo predstavljanje njegove posthumne zbirke pjesama “Arabeska”. Tema Sajma je ljubav u najširem smislu.

Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković istaknula je kako je ovaj sajam zapravo festival iznimnog kulturološkog značenja koji dugi niz godina njeguje jednu prijateljsku atmosferu koja je istovremeno kreativna, opuštena, duboko promišljena i koja nikada nije ograničena nekim strogim manifestacijskim granicama.

“Veseli me što je ovogodišnja tema ljubav, u vremenima kada je ona potrebna i nije je lako pronaći. Sigurna sam da će se tijekom sajma o ljubavi govoriti na najkreativniji način i da će ona biti uvijek vezana uz knjigu i književnost, naročito u ovoj godini čitanja”, naglasila je Nevena Tudor Perković.


Na svečanosti otvaranja govorili su i zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika te pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji su istaknuli važnost Sajma, pisane riječi, čitanja, knjige u ovim ne lakim pandemijskim vremenima.

“Tim pod vodstvom Magdalene Vodopije piše povijest organizacijom čak dva Sajma u razmaku od šest mjeseci pa je ova godina svakako najizazovnija od osnutka pulskog festivala knjige. Pula ne može živjeti kulturu bez Sajma knjige zato Grad Pula i ove godine podržava ovaj središnji književni događaj koji se svake godine očekuje s posebnim nestrpljenjem jer želimo da Pula živi knjigu dvanaest mjeseci u godini, da se djecu i mlade obrazuje te da od najranije dobi razvijaju ljubavi prema čitanju”, poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić dodavši da je jako ponosan na ovaj sajam te kako želi da se svi zajedno, kako je rekao, “knjigom borimo protiv moderne revolucije društvenih mreža”.

“Želim svima da puno čitaju, da kroz pisanu riječ progovaramo o slobodi u kojoj se danas svi hvale, a nije to baš tako jer sloboda izaziva i odgovornost. Maske na našim licima su puno manje važne od onih svakodnevnih maski koje ne smijemo nositi”, poručio je Zoričić.

Direktorica sajma Magdalena Vodopija otpjevala je pjesmu “Brijunski tango”, prema stihovima njezina oca Boška Obradovića i glazbi Bruna Krajcara kao svojevrsni “dug” Dragi Orliću kome je ovaj Sajam posvećen.

Prodajni dio Sajma otvoren je za posjetitelje uz pridržavanje epidemioloških mjera, a programi će se održavati u prostorima bivšeg Muzeja maslinarstva, uz Covid-putovnice i ograničeni broj publike.

 

Komentari