Sućut ministrice Obuljen Koržinek u povodu smrti umjetnika Marijana Crtalića

Foto: Dragan Matic/CROPIX

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u utorak izraze sućuti u povodu smrti akademskog slikara i multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića, istaknuvši njegov umjetnički aktivizam kojim je ukazivao na kompleksnost svijeta i problematiku svakodnevice.

“S tugom smo primili vijest da nas je prerano, u svojoj 52. godini, napustio Marijan Crtalić, jedan od najpoznatijih suvremenih Siščana, koji je za njega živio i oživio ga svojim dugogodišnjim umjetničkim djelovanjem, započetim s projektom ‘Nevidljivi Sisak'”, stoji u sućuti ministrice Obuljen Koržinek.

Ministrica ističe da će se Crtalića pamtiti kao iznimnog umjetnika, akademskog slikara i multimedijalnog umjetnika koji je bio aktivno prisutan na hrvatskoj likovnoj sceni slikom, fotografijom, videom, instalacijama i performansima uvijek se kritički osvrćući na probleme suvremenog društva.

“Umjetničkim aktivizmom u više od 20-ak performansa koje obuhvaća ciklus ‘Mogućnost otpora’ trajno je ukazivao na refleksiju stanja lokalne sfere koje je predstavljalo ogledalo hrvatske politike i obrnuto”, dodaje ministrica.



Crtalić je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, a za svoj projekt ‘Nevidljivi Sisak – Fenomen Željezar’ nagrađen je [email protected] 2010.

“U svojem svestranom i plodonosnom umjetničkom djelovanju Marijan Crtalić ostavio je dubok trag na hrvatskoj likovnoj sceni, neumorno prenoseći vlastitu životnu energiju na medij kojim će najbolje doprijeti do publike, bio to i on sam, kako bi ukazao na kompleksnost svijeta koji ga okružuje te problematiku svakodnevice. Iako je gubitak Marijana Crtalića za hrvatsku umjetničku scenu golem, njegova ljubav prema životu i pokretanju ostavit će trag za buduće generacije”, stoji u sućuti ministrice kulture i mediija.

Komentari