Sućut ministrice kulture u povodu smrti Ive Banca

Profesor Ivo Banac bio je osoba iznimne intelektualne širine i snažno je obilježio društveni, politički i kulturni život u RH od uspostave samostalne demokratske države, stoji u sućuti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u povodu Bančeve smrti.

U povodu odlasku profesora Ive Banca, uglednoga sveučilišnog profesora, historiografa svjetskog ranga, vrhunskoga hrvatskog intelektualca, političara, istaknutoga građanskog aktivista, autora brojnih knjiga i publikacija, angažiranoga javnog djelatnika, sućut je ministrica uputila u svoje i ime Ministarstva kulture.

“Svojim predanim i sustavnim radom, znanstvenim, stručnim i javnim djelovanjem profesor Banac snažno je obilježio društveni, politički i kulturni život u Hrvatskoj od uspostave samostalne demokratske države. Bio je vrhunski poznavatelj novije hrvatske povijesti i osoba iznimne intelektualne širine”, navodi Obuljen Koržinek.

Bogat profesionalni život

Ivo Banac, dodaje, snažno se angažirao u gotovo svim područjima političkoga, javnog i sveučilišnog života Hrvatske, kontinuirano podupirući najviše vrednote humanoga društva: poštivanje ljudskih prava, uvažavanje i poticanje kulturnih i inih različitosti, njegovanje dijaloga, posebna skrb za slabije i ranjive.Ministrica je podsjetila je da je u svom dugogodišnjem i bogatom profesionalnom životu Banac objavio brojne znanstvene i stručne knjige, studije, članke, polemike i publicističke tekstove.

Eruditskim poznavanjem novije hrvatske povijesti i minucioznim istraživanjem detalja rasvijetlio je brojne neuralgične točke koje su presudno oblikovale ne samo nacionalnu nego i njegovu osobnu povijest, riječi su iz sućuti ministrice kulture.

Povjesničar, političar i pisac Ivo Banac umro je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini.

Komentari