Stvarni-nestvarni krajobraz Sonje Đurić

Slikarica Sonja Đurić, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, autorica je složenog opusa ulja na platnu iznimnog senzibiliteta.

Pred nama je novi ciklus slika, ulja na platnu, najvećim dijelom veliki formati 120 x 80 cm, ali i nešto manji, ali svi sa stvarno nestvarnim motivima krajobraza, koji na nas istodobno, ostavljaju dojam dočaranog, imaginarnog pejzaža ali i prostora u kome se krećemo ili smo imali zadovoljstvo negdje vidjeti i doživjeti.

Natura u ovom ciklusu Sonje Đurić nosi ponajprije harmonični pečat, doista na njezinim uljima egzistira rekli bi, dostajanstveni svečani, mirni trenutak rijetkog sklada, koji je vrlo uspješno slikarica prenijela na platna, kao i osjećaj da se iznad tih polja cvijeća, šuma i voda kreću, odnosno lebde lagani vjetrovi i raspršuju note. Gotovo da se čuje glazba kada se suočavamo s motivima slikarice, s njezinim jedinstvenim i posebnim svijetom.

Kolor je u ovom ciklusu, kao vrlo važan faktor slikarstva Sonje Đurić, odmjeren, rekli bi i tankoćutan, nenametlji ali prisutan, vidljiv i opipljiv ali ne i dominantan.



Ovaj je ciklus posebno zanimljiv i zbog slikaričinog povremenog približivanja nefigurativnom izrazu kada se na slikama opaža izražen ritam ploha boje, koje kao da vibriraju u međuprostoru.

Opus novih ulja na platnu velikih formata slikarice Sonje Đurić obilježen je snažnom autorskom ekspresijom i potvrđuje njezinu nadahnutost i darovitost.

Komentari