Slikarski opus Stipe Ivaniševića posvećen moru i čovjeku

mde

Akademski slikar iz Splita Stipe Ivanišević, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je složenog i nadahnutog opusa, zapaženo je izlagao na nizu samostalnih izložbi, ističući se iznimnim dosegom izvedbe i specifičnim rukopisom.

Osobitu reputacija Ivanišević uživa i to posve opravdano sa svojim sakralnim ciklusom, govorimo o nizu uspješnih ulja na platnu različitog formata s motivima svetaca, križa, crkvica, molitve.

Kontinuirano, Ivanišević slika i druge teme, u kojima ključnu ulogu ima more.

Slikarevi motivi izviru iz života i proživljene povijesti , na našoj obali,izviru iz osobnog i narodnog sjećanja,iz boja i mirisa Mediterana, posvećeni su moru, čovjeku koji živi pored mora ali i na moru, moreplovcu, plivaču, šetaču, brodu, valovima, udaljenim otočićima, nadahnuti su čovjekovim suživotom s morem.Ciklus posvećen moru nosi izrazito kolorističko obilježje tamnoplave boje, fantastična modrina mora u središtu događanja, u središtu svega.

Istaknimo i dostojanstvenu, svečanu,tihu atmosferu koja natkriljuje prostor svake slike, samo se more čuje.

Ivanišević je sjajno kreirao ciklus ulja na platnu potaknut morem i životu s morem,vješto koristeći stvarne elemente motiva koji ga okružuju, dodajući svakom živućem motivu ponešto i od vlastitog doživljaja nestvarnog, čudesnog jer more je takvo.

 

Komentari