Serija ‘Nestali’, nakon torture ‘Generala’ je pun pogodak. 

screenshot

Posljednja dva tjedna na Hrvatskoj radio-televiziji možemo pratiti još jednu domaću seriju ‘Nestali’ autora i scenarista Joška Lokasa, te redatelja Kristijana Milića. Serija prati grupu hrvatskih vojnika uoči akcije Oluja, koji se nađu duboko u neprijateljskom teritoriju, za sada smo imali priliku vidjeti tek drugu od šest epizoda, a prema viđenom do sada radi se o odličnoj seriji, vrijednoj pažnje.

Možda zbog sličnosti priča, ali i zbog činjenice da je serija ‘Nestali’ preuzela termin ponedjeljkom navečer u kojemu je do sada prikazivana serija ‘General’ Antuna Vrdoljaka, na društvenim mrežama gledatelji uspoređuju ta dva dramska uratka i kako se sada čini serija ‘Nestali’ definitivno pobjeđuje.

Nakon užasa od filma i serije ‘General’ koja je u sebi obuhvatila sav jad hrvatske mainstream kinematografije, dobili smo priliku gledati potpunu suprotnost u obliku serije ‘Nestali’ koja je vratila vjeru u hrvatsku audiovizualnu produkciju. Radi se o ozbiljnoj, produkcijski i režijski, snimljenoj mini seriji u četiri nastavka, koja govori o Domovinskom ratu iz perspektive mladih vojnika, one izgubljene generacije koja je sve što je mogla dala u tim godinama rata, da bi na kraju danas ostali marginalizirani elementi hrvatskoga društva.



Kristijan Milić – Kris je pokazao kako se razvio kao redatelj, pa je pet godina nakon ‘Broja 55’ u režiji ‘Nestalih’ opušteniji i sigurniji u sebe. Brzi ritam filma ‘Broj 55’ koji djeluje kao da je snimljen u jednom dahu s ‘Nestalima’ je usporio. Slikovitim kadrovima razbija monotoniju, a zadržava napetost koje gledatelja drži cijelo vrijeme.

Zanimljiv je kulturološki element vječnog rivalstva između Purgera i Dalmatinaca koji se s određenom dozom komike provlači kroz seriju. Joško Lokas kao autor i scenarist ugodno  je iznenađenje. Vidi se kako je pažljivo odradio zahtjevan scenaristički posao, pa mu je i za oprostiti pogrešku gdje se u drugoj epizodi spominje reality seriju Survival – Opstanak, čija je prva epizoda emitirana pet godina kasnije.

Joško Lokas dao je seriji, a prvenstveno likovima, dubinu.  To se očituje u nadimcima koje nose glavni likovi, a koji su funkcionalno sklopljeni s likovima. To pokazuje kako je izgon scenarista iz hrvatskog filma, najveća pogreška moderne hrvatske kinematografije, jer sam redatelj nikako ne može dati scenariju dubinu, jer uvijek gleda priču kroz kadrove. Tu dubinu su glumci odlično interpretirali, a pogotovo se ističu Marko Cindrić i Bojan Navojec kao apsolutni glumački majstori.

Na kraju, teško je ne zapitati se kako je moguće da jedan Vrdoljak, inače redateljska legenda partizanskih filmova, kome scene velikih borbi nisu strane, nije bio u stanju izrežirati pošteno niti jednu scenu u filmu ‘General’ uz svu financijsku i logističku podršku koju je imao. Dok s druge strane Kristijan Milić s očito značajno skromnijim budžetom, taj je redateljski zadatak odradio maestralno. Serija ‘Nestali’, nakon torture ‘Generala’ je pun pogodak.

Komentari