Schmidt: Politička blokada jednostavno vodi BiH u veliku krizu

Armin Durgut/PIXSELL

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt ocijenio je u srijedu kako bi davanje bilo kakvih ustupaka lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku poslalo lošu poruku i ne bi doprinijelo rješavanju političke krize u BiH.

“Politička blokada jednostavno vodi zemlju (BiH) u veliku krizu i mi se ne možemo praviti kao da s Dodikom treba biti ljubazan i i pitati ga što bi on volio sljedeće. To neće riješiti ništa, to njemu može samo otvoriti apetit da traži još”, kazao je Schmidt u intervjuu kojega je objavilo sarajevsko “Oslobođenje”.

Istaknuo je kako je njegova zadaća spriječiti da se kriza u BiH produbljuje, a da za to treba jasnu potporu međunarodne zajednice pojašnjavajući kako za pristup rješavanju problema u BiH kojega zagovara već ima potporu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Dodao je kako vjeruje da će Europska unija preuzeti puno veću odgovornost za stanje u BiH u svjetlu strateških posljedica koje će to proizvesti.

Njemački političar je kazao kako je osobno spreman na razgovore o konkretnim problemima koje ima bilo tko u BiH i o načinima na koji te probleme riješiti, a ističe kako Dodik od toga uporno bježi i pritom ne nudi nikakva rješenja.



Manje riječi a više rada, poruka je koju je Schmidt uputio Dodiku, dodajući kako srpski član Predsjedništva BiH svojim istupima samo obeshrabruje mlade ljude da ostanu u državi, pa tako i u Republici Srpskoj, jer u takvom okruženju ne vide svoju budućnost.

“Ako (Dodik) nastavi s ovakvom politikom, ekonomska situacija u RS se neće popraviti. Ako smo u situaciji da nam u regiji trebaju javne kuhinje onda se kod svih političara moraju upaliti alarmi”, kazao je Schmidt čije opaske dolaze u trenutku kada je Dodik otputovao u Rusiju da bi od Vladimira Putina dobio potporu za svoje planove kojima kani RS de facto izdvojiti iz ustavnopravnog poretka BiH kao države.

Schmidt je uvjeren kako će Putin Dodika podsjetiti da su Rusija i Njemačka uspjele prevladati teške ratne traume iz prošlosti te danas uspješno surađuju.

Suradnja sa svijetom pa i investitorima, kako je istaknuo, moguća je samo ako te suradnje bude najprije unutar BiH, a toga neće biti ako se nastavi s politiziranjem svega i svačega, od zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina pa do načina funkcioniranja državne Agencije za lijekove, čije su ovlasti već osporili u RS.

Schmidt je naznačio kako ne kani intervenirati kod zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina, što ga je u srpnju nametnuo njegov prethodnik Valentin Inzko.

Povlačenje odnosno poništenje tog zakona uvjet je na kojemu inzistira Dodik kako bi dužnosnici iz RS prekinuli blokirati rad središnjih tijela državne vlasti, no Schmidt je u srijedu poručio kako su eventualne preinake tog zakona zadaća kojom se treba baviti parlament BiH, a ne OHR.

Komentari