Riječki HNK: Premijera baleta “Romeo i Julija” 27. travnja

Foto: Hina/EPA

Premijera baleta “Romeo i Julija” Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, koji priređuje Balet HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Riječkim simfonijskim orkestrom te Hrvatskom i Talijanskom dramom, bit će u srijedu, 27. travnja.

U ulozi Julije nastupit će Maria Matarranz de las Heras, kao Romeo Nicola Prato, a u predstavi, osim baletnog ansambla, sudjeluju i glumci Hrvatske i Talijanske drame, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Koreograf je Jiri Bubeniček, dirigent Valentin Egel, autori koncepta i dramaturzi su Jiri Bubeniček i Nadina Cojocaru, scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Nadina Cojocaru, a oblikovatelj svjetla Dalibot Fugošić.

Intendant Marin Blažević najavio je da će, nakon kadrovske, biti nastavljene i transformacije Baleta u programskom smislu.



Kako je rekao, u proteklih nekoliko mjeseci u riječkom Baletu dogodile su se dvije generacijske transformacije, a počela su i intenzivna inozemna gostovanja te audicija za četiri radna mjesta za koja se prijavilo više od 500 kandidata iz svih krajeva svijeta.

Izravna posljedica te audicije i interesa za riječki Balet, istaknuo je, jest početak kampanje “Riječki balet – novi brend našeg grada”, a s time i ostvareni ugovor s pokroviteljem Baleta Erste bankom.

Govoreći o baletu “Romeo i Julija”, koreograf Jirzi Bubeniček rekao je da su svi elementi scene u funkciji priče te da koreografija i “gledatelje uvlači u predstavu”.

Riječ je o suvremenom baletu, ali u njemu, dodao je, ima i klasičnih i novih elemenata pa će predstava biti zanimljiva i onima koji već poznaju Shakespearea i mlađim generacijama.

Ravnateljica Baleta Maša Kolar najavila je i baletnu sezonu 2022./2023., koja će biti otvorena 1. listopada premijerom predstave “Transparada” u kojoj Balet, uz koreografske minijature poznatih koreografa M.Bigonzettija, A. Foniadakisa, M. Kolar, W. Mateinnija i I. Broeckx, donosi nova djela Ludmile Komkove, Marca Goeckea i Nadava Zelnera.

Nastavit će se i suradnja s Orkestrom, u kojoj će se Balet baviti životom i radom Čajkovskog, a koreograf će biti Cayetan Soto.

Najavila je i obnovu baleta Frane Đurovića “Heroj je umoran”, s koreografom Giuseppeom Spotom.

Maša Kolar najavila je mnoga gostovanja riječkog Baleta do kraja godine u zemlji i u inozemstvu te obnovu suradnje s Orkestrom HRT-a i izvedbu “Posvećenje proljeću” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

 

Komentari