Proslavljena glumica Zoja Odak preminula je u Splitu

Dugogodišnja glumica Hrvatskog narodnog kazališta Split i nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak preminula je u 73. godini života nakon teške bolesti.

Zoja Odak je preminula u splitskoj bolnici, a tužnu vijest o smrti cijenjene glumice objavilo je i njezino matično kazalište.

“Noćas, 23. kolovoza, je u splitskoj bolnici nakon teške bolesti, u 73. godini života, preminula Zoja Odak, dugogodišnja glumica Hrvatskog narodnog kazališta Split i nacionalna dramska prvakinja. U matičnom je kazalištu odigrala čitav niz velikih uloga dramskog repertoara koje su je svrstale u sam vrh hrvatskog glumišta i za koje je dobila niz uglednih kazališnih nagrada. Zoja Odak svojim se glumačkim opusom upisala među one izuzetne umjetnike koji pomiču, pa ako treba i brišu granice davno prije ovog tužnog dana a sad je zauzela svoje mjesto među karijatidama na kojima počiva strop Hrvatskog narodnog kazališta Split”, stoji u priopćenju.

Zoja je rođena 1947. godine u Splitu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a u Sarajevu je diplomirala Teatrologiju i književnost. U rodnom je gradu započela i prve glumačke korake i to u kazalištu Titovi mornari (današnje Gradsko kazalište mladih).



Članica HNK Split postaje 1972. godine kao mlada glumica, a tijekom 80-ih i 90-ih godina ostvarila je niz antologijskih uloga za koje je bila nagrađivana.

Za ulogu Truse u “Bljesku zlatnog zuba” Mate Matišića (1987.) u režiji Marina Carića, nagrađena je Majskom nagradom Društva dramskih umjetnika Hrvatske. Slijedi potom jedna od najznačajnijih, uloga Klitemnestre u Euripidovoj “Elektri” (1988.), u režiji Paola Magellija. Za tu je ulogu nagrađena Zlatnim lovor vijencem na Sarajevskom MES-u, a ista uloga donosi joj i prestižnu hrvatsku nagradu Dubravko Dujšin, nakon koje i publika i kritika Zoju Odak svrstavaju u sam vrh hrvatskog glumišta.

U travnju 2003.godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je Zoji status nacionalne prvakinje.

Uz prvenstvenu posvećenost kazalištu ostvarila je i zapaženu televizijsku i filmsku karijeru. U jednoj od najgledanijih TV serija Kreše Golika “Inspektor Vinko” igrala je ulogu Blanke, u filmu Krste Papića “Priča iz Hrvatske” igrala je ulogu Marije za koju je dobila Zlatnu arenu. Naslovnom ulogom u sarajevskom filmu “Ada” Milutina Kosovca i na Međunarodnom festivalu u Sanremu Bergamo osvojila je i Posebnu nagradu žirija, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari