‘Pronađen’ – Napeti krimić autorice Erin Kinsley svojim posebnim stilom ruši žanrovske barijere

‘Pronađen’ autorice Erin Kinsley njezin je prvi roman objavljen u Hrvatskoj u prijevodu Maje Opačić. Uz njega, napisala je još dva kriminalistička romana – ‘Innocent’ i ‘Hidden’. Svi njezini romani naišli su na odlične kritike struke i oduševljenja čitatelja. Među brojnim nominacijama za najbolji kriminalistički roman, najviše se ističe ona za nagradu Desmond Elliott.

Kad jedanaestogodišnji Evan nestane bez traga, njegovi roditelji proživljavaju najgoru noćnu moru – a policija, unatoč velikom pritisku, ne može ponuditi nikakve odgovore. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije Evan je iznenada pronađen, prestrašen i nijem. Njegova brižna obitelj shvaća da život više nikad neće biti isti. Inspektorica Naylor zna da su, sve dok Evanovi otmičari ne budu iza rešetaka, druga djeca u opasnosti. Budući da Evan odbija govoriti, ona se mora utrkivati s vremenom da pronađe krivce…

“Pronađen je vrlo napet kriminalistički roman koji prati potresnu sudbinu otetog, pa zatim pronađenog, ali traumatiziranog dječaka u Engleskoj. Jedan od onih naslova koji se čitaju bez prestanka”, izjavio urednik knjige Vid Jakša Opačić.

Spoj različitih žanrova

Za razliku od većine autora, stil pisanja Erin Kinsley ne može se staviti u kalup. Njezini romani spajaju nekoliko različitih žanrova, ali najviše je vjerna kriminalističkom žanru. Isto je vidljivo i u romanu koji je postao jedan od omiljenih u svojoj kategoriji. „Pronađen“ umjesto da donosi priču o samom nestanku djeteta, gdje se vodi utrka s vremenom kako bi se pronašlo dijete, roman servira napetu priču o jedanaestogodišnjem Evanu, koji je nestao, ali je sada pronađen.



Komentari