Prodaje se prvi primjerak legendarne gitare Les Paul, a evo i koliko će koštati

Foto: Flickr/Conor Donaghy

Gitara koja je pomogla lansiranje rock’n’rolla uskoro će se naći u prodaji, a osobno je pripadala njezinom istoimenom izumitelju.

Gitaru “Number One”, najranije odobreni proizvodni model slavne električne gitare Gibson Les Paul, prodaje sin legendarnog izumitelja, Gene Paul.

Procjenjuje se da vrijedi između 100.000 i 150.000 dolara.

‘Koliko vrijedi prva žarulja Thomasa Edisona?’

“Morao bih reći, koliko vrijedi prvi avion brata Wright? Koliko vrijedi prva žarulja Thomasa Edisona? Paulova gitara, Les Paul Number One, bila je njegova kruna”, rekao je Gene u četvrtak.



Kako su akustične gitare gubile svoju dominaciju, Gibson i Les Paul okupili su se početkom 1950-ih kako bi osmislili električnu gitaru s čvrstim tijelom.

Instrument koji je proizveo postao je jedna od najpoznatijih električnih gitara na kojoj su svirali Jimmy Page, Pete Townshend, Jeff Beck i Duane Allman.

“A ono što su rock & roll gitaristi početkom 60 -ih shvatili je da je ovo savršen rock and roll stroj”, rekao je Gene Paul.

“To je instrument koji se može pojačati do pune jačine, uključiti u pojačalo od 100 W pojačala. I ima mogućnost stvaranja izobličenja kad se pojača tako glasno, ali izobličenja koje je moguće kontrolirati”, dodao je, prenosi Reuters.

Komentari