Preporuke za proizvodnju i snimanje AV i glazbenih sadržaja

Foto: Bogoljub Mitrakovic / EPH

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za proizvodnju i snimanje audiovizualnih i glazbenih sadržaja tijekom epidemije koronavirusa u kojima preporučuje osiguravanje fizičke udaljenosti i rad u više smjena, gdje je to moguće.

HZJZ preporučuje da se za osoblje koje ulazi u studio ili na snimanje na vidljivom mjestu treba postaviti obavijest o pridržavanju općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja.

Isto tako na ulazu i na nekoliko mjesta u radnom prostoru treba osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvom.

Prilikom rada i međusobne komunikacije potrebno je osigurati prostornu udaljenost od 1,5 metra te izbjegavati fizički kontakt. Za izvedbe gdje to nije moguće, preporučuje se da uvijek iste osobe odrade izvedbu.



Nošenje maske preporučuje se tijekom boravka u radnom prostoru, osim u trenutku izvedbe. Tehničkom i ostalom osoblju preporučuje se nošenje maski i rukavica.

Prije dolaska na snimanje umjetnici, djelatnici i osoblje moraju kod kuće izmjeriti temperaturu.

U studiju ili na setu treba biti najmanji mogući broj osoba u isto vrijeme, a ako je moguće rad treba organizirati u više smjena, uz stanku od pola sata između smjena tijekom koje treba organizirati čišćenje i dezinfekciju prostora i radnih površina.

Dolazak i odlazak umjetnika, zaposlenika i osoblja treba organizirati uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, a za snimanje je potrebno uspostaviti sustav vođenja evidencije koje su na snimanju.

Ako se snimanje odvija uz nazočnost publike, u studiju ili na setu treba biti najmanji potreban broj osoba u publici.

Sve prostorije potrebno je učestalo prozračivati, a korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja što više izbjegavati.

Radne površine koje se često dodiruju potrebno je čistiti i dezinficirati, kao i kostime, rekvizite i ostalu opremu. Audio i videoopremu koju koristi veći broj osoba poput slušalica i mikrofona dezinficira se nakon svakog korištenja.

Komentari