Preminula legendarna srpska glumica Neda Arnerić

Marko Todorov / CROPIX

U 67. godini života napustila nas je jedna od najboljih glumica bivše Jugoslavije, Neda Arnerić.

Neda Arnerić je bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen prvi film, “San “iz 1966. godine, Nedu je učinio prvom dječjom filmskom zvijezdom Jugoslavije. Proslavila se u kultnom filmu “Ko to tamo peva” gdje je tumačila ulogu mladenke.

U karijeri dugoj pola stoljeća, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ’68″…

Glumila je i u mnogobrojnim talijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, glumica je i devedesetih doživjela veliku slavu – zahvaljujući blockbusteru “Tri karte za Hollywood” i televizijskoj seriji “Policajac s Petlovog brda”.



Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” redatelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je vlastitu galeriju “Atrijum” u Beogradu.

Dobitnica je “Zlatne arene” na Filmskom festivalu u Puli (1988.) za ulogu u filmu “Haloa –Praznik kurvi”, redatelja Lordana Zafranovića, piše RTS.

Komentari