Premijera ‘Revizora’ u zagrebačkom HNK

Jedan od najizvođenijih komada na svijetu, Gogoljev Revizor, na daskama naše nacionalne kuće nije izvođen pedesetak godina.

Jasno i bez suvišnih ukrasa Revizor Sergeja Potapova ogoljeno je čitanje ruskog klasika.

“Svaki redatelj ima svoju verziju Revizora, a mi smo se udaljili od osnovne linije sadržaja, dosta smo toga promiješali. Gogolj je žanrovski napisao čistu komediju, dok smo mi napravili tragičnu komediju”, objašnjava Sergej Potapov, redatelj.

Jer kad u malom gradu negdje u ruskoj zabiti lokalni moćnici saznaju da im iz Petrograda dolazi revizor – zavlada panika. Usred priče zamjene identiteta nađe se Helstakov, siromašni činovnik na proputovanju.



“Dolazi u to malo mjesto i tu mu se život okrene. U vrlo kratkom vremenu postane nešto što je cijeli život htio postati. Tako da njegove laži su blizu istine”, kaže Igor Kovač, Helstakov.

“Prolaznost, krhkost, malo da se podsjetimo da smo svi možda malo krhkiji nego što smo eto tako voljni to sami sebi priznati, priča Bojan Navojec”, upravitelj grada.

“Dolazak pravog revizora znači kraj, kraj kolopleta podmićivanja i spletki – ali, je li kraj predstave doista i kraj farse?”, piše HRT.

Komentari