Premijera drame ‘Višnjik’ u sklopu 20. osječkoga ljeta kulture

facebook

Drama Antona Pavloviča Čehova “Višnjik” u režiji Dražena Ferenčine premijerno je izvedena u ponedjeljak navečer u sklopu 20. osječkoga ljeta kulture.

Bila je to ambijentalna izvedba dramskog ansambla osječkog Hrvatskog narodnog kazališta u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Redatelj predstave Dražen Ferenčina rekao je kako je to komad koji je i danas izrazito aktualan jer je Čehov vrlo zanimljiv pisac zato što se potreba za njim u kazalištu javlja uvijek u nekim prijelomnim vremenima.

“On u drami govori o nekom starom vremenu koje je prošlo, a novo vrijeme se još nije dogodilo. Mi danas živimo upravo u takvom vremenu, nekom korona dobu i čekamo neko novo normalno, a Čehov govori upravo o tim stvarima i zato je itekako aktualan. Tu je i paralela na Slavoniju jer u „Višnjiku“ se govori o obitelji koja je imanje rasprodala, svi su otišli i ostao je samo zaboravljeni sluga, i smatram da je paralela sa Slavonijom više nego očita, na žalost”, konstatirao je.



Sandra Lončarić, glumica koja tumači ulogu glavnog lika Ljubov Andrejevne Ranjevske, rekla je kako joj je Čehov najdraži pisac i kako je s velikim zadovoljstvom radila na toj ulozi.

“Meni je ovo bila glumački vrlo zanimljiva uloga zbog skrivenih emocija koje taj lik u sebi nosi i pokušava ih zatomiti, što mi je bio izazov”, istaknula je.

U predstavi još glume Miroslav Čabraja, Antonia Mrkonjić, Tara Rosandić, Ivan Grčić, Enes Vejzović, Ivan Ćačić i drugi. Oni koji su propustili premijeru, predstavu mogu pogledati u utorak, 7. srpnja, u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta s početkom u 21 sat.

Komentari