Predstavljena knjiga ‘Rock strana bajke’ autorice Marijane Dragičević

Autor ilustracije: Mario Banović

Klub Grada Bjelovara – KGB i Shock Show Industry je u petak U klubu Katran predstavio novi roman autorice Marijane Dragičević ‘Rock strana bajke’.

Promociji romana su prisustvovali poznati KGB-ovci, za one neupućene, radi se o članovima ‘Kluba grada Bjelovara’ od kojih su najpoznatiji među odabranima Goran Navojec i Mario Petreković, te Rene Bitorajac kao ‘pridruženi Zagrepčanin’, kao i brojni drugi. Uz dobru atmosferu slušaonice spomenutih pjesama, društvo je zabavljao bend ‘Penthouse 3o’.

‘Rock strana bajke’ je Marijanin prvi roman koji je počela pisati na samom završetku studija. Kako sama kaže, pisanje romana trajalo je pet godina i ovo je jedan od žanrovski najzanimljivijih štiva u posljednje vrijeme. Odmak od već klasičnih postmodernističkih romana kakve poznajemo.

‘Rock strana bajke’ vodi čitatelja u svijet u kojemu suvremena priča dobiva obilježja bajke dok je okrunjena sa 65 rock pjesme prema kojima su nazvana pojedinačna poglavlja, tako roman u isto vrijeme predstavlja i rock slušaonicu. Tu se može pronaći legendarnih i kultnih rock klasika od AC/DC, preko Gary Moora, Pink Floyda, Perl Jama, The Rolling Stonesa, pa sve do Deep Purple, tako roman uz svoju priču, ujedno predstavlja i svojevrsnu antologiju klasičnih rock pjesama, a s obzidom kako je sam roman kombinacija žanrova predstavlja se i kao ‘garažnim’ romanom, autor ilustracija je Mario Banović. S Marijanom smo uoči promocije imali priliku kratko porazgovarali.



Od kuda ideja za knjigu?

Ideju sam dobila još na fakultetu, ali je trebalo nekoliko godina da je realiziram, tj. da skupim bilješke i krenem pisati pripremu, a onda i tekst.

Zašto rock i zašto baš u kombinaciji s bajkom?

Željela sam napisati modernu bajku jer nisam naišla na roman koji je obradio tu temu. Rock je bio dodatak uz bajku, a najbolje mi je odgovaralo uz pjesme.

Koliko si dugo radila na knjizi?

Sama priprema i napisana prva verzija oko dva mjeseca. Ako računam od početka pisanja bilješki do objavljivanja, onda pet godina.

Tebi najdraža rock stvar u knjizi?

Ako baš moram birati jednu, Kashmir od Led Zeppelina.

Kakve su prve reakcije?

Zasad su pozitivne, ali čitanje i plasiranje knjige je proces koji traje ponekad godinama, a i desetljećima.

Planiraš sličan projekt u budućnosti?

Planiram drugi roman, ali biti će svakako drugačiji od prvog. Po žanru bit će najbliži krimiću.

Je li rock mrtav?

Ja kažem da nije sve dok žive Foo Fightersi.

Marijana Dragičević rođena je i živi u Bjelovaru. Magistirala je arheologiju i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi kao kustos Arheološkog odjela u Gradskom muzeju Bjelovar.

 

Komentari